Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pfizer en Moderna aangeklaagd om inbreuk patent coronavaccins

Pfizer en Moderna aangeklaagd om inbreuk patent coronavaccins

CAMBRIDGE (ANP/BLOOMBERG) - Pfizer en Moderna zijn aangeklaagd door het Amerikaanse biotechbedrijf Alnylam Pharmaceuticals. De twee farmaceuten zouden met hun coronavaccins inbreuk maken op een patent van dat bedrijf. Het zou gaan om een techniek die het kwetsbare werkzame deel van het vaccin in staat stelt zijn werk te doen in het lichaam. Alnylam eist een schadevergoeding maar het is nog niet bekend hoe hoog die is.

Pfizer en Moderna hebben miljarden verdiend met hun coronavaccins die overal ter wereld, ook in Nederland, worden gebruikt. Moderna noemt de aanklacht in een verklaring "overduidelijk opportunistisch" en zegt dat het bedrijf geen techniek gebruikt van Alnylam.

Alnylam is een beursgenoteerd bedrijf dat bijna 20 miljard dollar (18 miljard euro) waard is. De onderneming stelt niet te zullen eisen dat de productie, distributie of verkoop van de coronavaccins wordt gestopt. Juridische gevechten tussen farmaceuten over intellectueel eigendom komen vaker voor.

Meer uit Financieel

Topvrouw KLM: nog veel innovatie nodig voor CO2-neutraal vliegen

ROTTERDAM (ANP) - Het is belangrijk om nu te investeren in de verduurzaming van de luchtvaart. Anders komen broodnodige innovaties niet op tijd van de grond om te zorgen dat vliegen in 2050 CO2-neutraal kan. Dat zei KLM-topvrouw Marjan Rintel woensdag bij een raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof, ook wel SAF genoemd, van het Finse bedrijf Neste op de Maasvlakte. KLM en zustermaatschappij Air France hebben een overeenkomst gesloten voor een gegarandeerde afname als die raffinaderij eind dit jaar gaat draaien.

49 minuten geleden
Philips voorziet dit jaar eerste schikking in apneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips verwacht "op korte termijn" een akkoord te sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad. "Ik denk dat we in ieder geval dit jaar al naar een schikking kunnen over het vergoeden van economische schade", gaf hij aan in de krant.

1 uur geleden
Krant: platenconcern achter Sheeran en Madonna schrapt 270 banen

NEW YORK (ANP) - Platenconcern Warner Music gaat ongeveer 4 procent van zijn totale personeelsbestand ontslaan. Volgens een interne memo van de nieuwe topman Robert Kyncl is het nodig om het bedrijf dat de muziek verspreidt voor supersterren als Ed Sheeran en Madonna aan te passen aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat kost ongeveer 270 banen, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

2 uur geleden
Financieel activist dringt aan op haast OM met vervolging Hamers

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Financieel activist Pieter Lakeman wil dat het Openbaar Ministerie haast maakt met de vervolging van de voormalige ING-topman Ralph Hamers. Na het nieuws dat de Nederlander opstapt als topman van UBS vindt hij het tijd om er via juridische wegen op aan te dringen dat aanklagers het bevel van het gerechtshof in Den Haag opvolgen. Het hof gaf na een procedure van Lakeman in 2020 opdracht tot strafvervolging van Hamers vanwege jarenlange gebreken bij antiwitwascontroles bij ING.

3 uur geleden
Beleggers positief over vertrek Ralph Hamers bij Zwitsers UBS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben positief gereageerd op het vertrek van de Nederlandse topman Ralph Hamers bij de Zwitserse bank UBS. Het aandeel ging in Zürich woensdag bijna 4 procent omhoog nadat bekend werd dat Hamers wordt vervangen door zijn voorganger Sergio Ermotti. Het algehele sentiment op de Europese beurzen was eveneens positief. Vooral chipbedrijven wonnen aan beurswaarde dankzij een goed ontvangen handelsupdate van de Duitse chipmaker Infineon.

4 uur geleden
Bonaire trekt meer vliegende toeristen dan voor corona

DEN HAAG (ANP) - Bonaire trok vorig jaar meer toeristen die met het vliegtuig aankwamen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen er ook meer Nederlanders op vakantie naar dit eiland in het Caribische deel van het Koninkrijk.

5 uur geleden
Gegevens 700.000 klanten VodafoneZiggo op straat door datalek

UTRECHT (ANP) - Persoonsgegevens van ongeveer 700.000 klanten van VodafoneZiggo zijn op straat komen te liggen door een datalek. De telecomaanbieder werkt samen met marktonderzoeker Blauw en bij een softwareleverancier van dat bedrijf hebben buitenstaanders toegang gekregen tot persoonlijke data.

5 uur geleden