Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pfizer en BioNTech vragen goedkeuring aan voor coronavaccin

Pfizer en BioNTech vragen goedkeuring aan voor coronavaccin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De farmaceuten Pfizer en BioNTech hebben als eerste een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van een coronavaccin in de Verenigde Staten. Dat maakte Pfizer-topman Albert Bourla bekend in een videoboodschap. Het gaat om een versnelde goedkeuring bij de Amerikaanse medicijnwaakhond Food and Drug Administration (FDA).

Volgens de indieners, die de stap al eerder op de dag aankondigden, kan bij de FDA gebruik worden gemaakt van een versnelde toelatingsprocedure omdat het om een noodsituatie gaat. Daarmee zou het vaccin voor de jaarwisseling al in de Verenigde Staten beschikbaar kunnen zijn.

Het beoordelingsproces van de FDA duurt normaal gesproken ongeveer zes tot tien maanden, afhankelijk van de noodzaak van het kandidaatmedicijn. Nu zou het slecht enkele weken in beslag moeten nemen. Sommige behandelingen, zoals bepaalde kankermedicijnen, worden in slechts enkele maanden beoordeeld. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van Covid-19.

Moderna

Ook branchegenoot Moderna zei eerder met zijn vaccin dicht bij de aanvraag van een versnelde goedkeuring te zitten. De vraag is of die aanvraag op tijd is om door de speciale FDA-commissie die van 8 tot 10 december bijeenkomt, getoetst te worden.

De FDA is overigens niet het enige Amerikaanse agentschap dat de vaccins moet keuren. Een andere groep adviseurs voor de Centers for Disease Control and Prevention moet ook een oordeel vellen over het vaccin en aanbevelingen doen over wie er moet worden gevaccineerd.

Europa

Ook in Europa lijkt een aanvraag bij het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) in de maak. Maar over een exacte timing is nog niets bekend. Pfizer en BioNTech repten eerder over Europese goedkeuring in de tweede helft van december.

De Europese Unie heeft met de twee ontwikkelaars van het vaccin afgesproken 15,50 euro per dosis te betalen, meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden. Dat betekent dat voor de bestelde 200 miljoen doses 3,1 miljard euro wordt betaald. Dat kan oplopen tot bijna 4,7 miljard als het landenblok gebruikmaakt van de optie op nog eens 100 miljoen doses.

Meer uit Gezond

NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

14 uur geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

16 uur geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

23 uur geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

1 dag geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

1 dag geleden