Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin
NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben een vergunning aangevraagd om hun coronavaccin in Europa op de markt te brengen. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA gaat de eerste vaccins beoordelen. Mogelijk is die beoordeling voor het eind van het jaar afgerond.
De toezichthouder brengt op 29 december een advies uit over het vaccin van Pfizer en BioNTech, als de aangeleverde gegevens voldoen aan de eisen. Bij een positief oordeel kan het vaccin naar verwachting binnen een paar dagen worden uitgerold.
De wettelijke goedkeuring is de laatste grote stap die genomen moet worden voordat de vaccins in Nederland en de rest van de Europese Unie verkocht mogen worden. De EMA gaat kijken naar de effectiviteit van de vaccins en of ze voldoen aan de veiligheidseisen. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van Covid-19, bleek uit een onderzoek met 40.000 deelnemers.
Eerder werd bekend dat de EU met Pfizer een prijs van 15,50 euro per dosis is overeengekomen. Nederland krijgt 11,7 miljoen vaccins van het bedrijf, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van 181 miljoen euro.
De farmaceuten dienden eerder al een aanvraag in voor de goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten. Daar werd 10 december genoemd als datum waarop het toelatingsbesluit valt. Groot-Brittannië zou mogelijk deze week al goedkeuring verlenen aan het vaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld.
De samenwerkende farmaceuten gaan nek aan nek met het farmaceutische bedrijf Moderna, dat maandag een goedkeuring aanvroeg voor zijn coronavaccin voor zowel de EU als de VS. Het Moderna-vaccin, dat voor ongeveer 94 procent effectief zou zijn, wordt op 12 januari besproken door de EMA, en op 17 december door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA.
Meer uit Gezond
BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.
2 dagen geledenWOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.
4 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.
5 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
1 week geledenLONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).
1 week geleden