Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pfizer belooft regering VS meer doses coronavaccin in eind mei

Pfizer belooft regering VS meer doses coronavaccin in eind mei

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft de productie van de coronavaccins die het met BioNTech heeft ontwikkeld "opgeschroefd", stelt Pfizer-topman Albert Bourla op Twitter. Volgens Bourla kan Pfizer voor eind mei zo'n 10 procent meer doses coronavaccin aan de Verenigde Staten leveren dan gepland was.

Bourla zei dat er eind volgende maand daarmee zo'n 220 miljoen doses geleverd kunnen worden. De doelstelling van 300 miljoen doses eind juli kan al twee weken eerder worden gehaald, schreef Bourla erbij.

Het nieuws van de productiemeevaller bij Pfizer komt op dezelfde dag waarop de Amerikaanse autoriteiten bekendmaakten voorlopig niet meer gebruik te maken van het Janssen-vaccin. Bij zes vrouwen tussen de 18 en 48 jaar zou een zeldzaam soort bloedstolsel hebben opgetreden na inenting met het Janssen-vaccin. Een van die zes vrouwen overleed en een ander verkeert in kritieke toestand.

Geen aanzienlijk effect

Het Witte Huis stelde naar aanleiding van de tegenvaller rond het Janssen-vaccin dat die geen "aanzienlijk effect" zal hebben op de vaccinatiestrategie in 's werelds hardst door de pandemie getroffen land. Bijna de helft van de Amerikaanse volwassenen heeft inmiddels minstens één inentingsprik gehad.

De coördinator van de coronataskforce van het Witte Huis, Jeff Zients, zei dat de VS geen last zullen hebben van het stilleggen van de inentingen met het Janssen-vaccin vanwege grote overschotten van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. President Joe Biden heeft beloofd dat elke volwassen Amerikaan eind mei voor een prik in aanmerking komt.

Naast de 300 miljoen doses van Pfizer/BioNTech hebben de Verenigde Staten evenveel doses van het Moderna-vaccin besteld. Bij Johnson & Johnson, de producent van het Janssen-vaccin, heeft de Amerikaanse regering een order van 100 miljoen doses uitstaan.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

50 minuten geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

5 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

6 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

7 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

8 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

8 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

9 uur geleden