Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Petitie voor bedreigde Nobelprijswinnaar Mukwege

Petitie voor bedreigde Nobelprijswinnaar Mukwege

DEN HAAG (ANP) - Bijna 10.000 mensen hebben tot nu toe de petitie getekend voor Nobelprijswinnaar en gynaecoloog Dr. Denis Mukwege. De Stichting Vluchteling en de Mukwege Foundation zijn de petitie donderdag gestart om aan de Nederlandse regering te vragen toe te zien op een adequate bescherming van Mukwege. De internationaal geprezen en beroemde activist, die vele duizenden verkrachte en verminkte vrouwen helpt, wordt opnieuw ernstig bedreigd.

Mukwege wordt in Congo al jaren beschermd door troepen van de VN-vredesmissie MONUSCO. Deze bescherming werd vanwege corona ingetrokken en nog altijd niet hersteld, ondanks ernstige, door de VN erkende bedreigingen. De Mukwege Foundation en Stichting Vluchteling maken zich grote zorgen over de veiligheid van Mukwege die eerder ternauwernood ontsnapte aan pogingen hem om het leven te brengen.

Er is volgens Stichting Vluchteling en de Mukwege Foundation veel steun voor Mukwege. De PvdA zei eerder deze week dat Nederland zich sterk moet maken voor hervatting van de bescherming van Mukwege in Congo. Maar de steun heeft nog niet geleid tot concrete actie. Daarom vragen de twee organisaties via de petitie aan de Nederlandse regering al het mogelijke te doen om zorg te dragen voor een adequate bescherming van Mukwege, zijn familie, het Panzi ziekenhuis en de patiënten.

Meer uit Binnenland

Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

19 minuten geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

39 minuten geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

49 minuten geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

1 uur geleden
Toch geen jonge asielzoekers naar Noordwijk

NOORDWIJK (ANP) - Een hotel in het Zuid-Hollandse Noordwijk mag toch niet worden gebruikt om jonge asielzoekers op te vangen. De gemeente was afgelopen dinsdag bereid om daar onder strenge voorwaarden aan mee te werken, maar zegt vrijdag dat de opvang niet mag. Die zou namelijk in strijd zijn met het zogeheten bestemmingsplan voor het hotel.

1 uur geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam blijft in de cel

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man uit Rotterdam die is opgepakt na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam, blijft voorlopig in de cel. Dinsdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam, die zal opnieuw zijn hechtenis beoordelen.

1 uur geleden
Omwonenden plein schietpartij Rotterdam weekend niet naar huis

ROTTERDAM (ANP) - De wijkbewoners die donderdag hun huis aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein moesten verlaten wegens het schietincident dat zich daar afspeelde, kunnen waarschijnlijk dit weekend nog niet terug naar huis. De politie onderzoekt de brandstichting en de daaropvolgende schietpartij, waarbij een vrouw en haar dochter om het leven kwamen. Daarvoor is volgens een woordvoerster van de politie nog veel tijd nodig, vanwege onder meer sporenonderzoek in en rond de woning van de 32-jarige verdachte en het huis van zijn buurvrouw en haar dochter. Ook bij andere huizen in het blok wordt onderzoek gedaan.

1 uur geleden