Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peter den Oudsten waarnemend burgemeester in Utrecht

Peter den Oudsten waarnemend burgemeester in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Peter den Oudsten wordt waarnemend burgemeester van Utrecht. De 68-jarige PvdA'er was tot oktober vorig jaar burgemeester in Groningen. Eind vorige eeuw (1997 tot 2001) was Den Oudsten wethouder in Leeuwarden en daarna burgemeester van Meppel en Enschede.

De benoeming, die 1 juli ingaat, is gedaan door commissaris van de Koning Hans Oosters, in overleg met de fractievoorzitters in de Utrechtse gemeenteraad. De vacature ontstond na de overstap van Jan van Zanen die burgemeester van Den Haag wordt.

Den Oudsten zegt in een reactie dat hij het burgemeesterschap eigenlijk achter zich had gelaten. Maar voor een tijdelijke functie in de Domstad zei hij graag ja. "Utrecht is een prachtige stad, een belangrijk knooppunt voor Nederland. Een stad met een toekomstgerichte atmosfeer die de komende periode door een moeilijke tijd geloodst moet worden. Ik zet graag mijn ervaring in om daar waar ik kan een bijdrage te leveren."

Lokale politiek

Ook de lokale politiek is blij. "Met Den Oudsten krijgt Utrecht een bekwame bestuurder met ruime ervaring. Dat is nodig, juist in deze onzekere tijd als gevolg van de coronacrisis", aldus de wethouders in een gezamenlijke reactie. De gemeenteraad toont zich eveneens verheugd. De fractievoorzitters van de lokale politieke partijen hebben al kennis met hem gemaakt en zien de samenwerking positief tegemoet.

Den Oudsten blijft waarnemer in Utrecht tot een nieuwe, vaste burgemeester is benoemd. Die procedure duurt meestal ongeveer een halfjaar.

Meer uit Binnenland

Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

17 minuten geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

54 minuten geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

1 uur geleden
Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

DEN BOSCH (ANP) - Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

1 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

1 uur geleden
PvdD-leden zetten Kamerlid Van Raan terug op verkiesbare plek

DEN BOSCH (ANP) - Kamerlid Lammert van Raan komt toch op een verkiesbare plek voor zijn partij, de Partij voor de Dieren. Hij was, op eigen verzoek, op plek 20 gezet, maar deed voor het congres toch een gooi naar plaats 6. Hij kreeg steun van genoeg leden, die eveneens nieuwkomer Ines Kostić op nummer twee zetten. Zij wordt als grote belofte gezien in de partij.

2 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

3 uur geleden