Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pesticiden bevinden zich overal, Drentse burgers willen onderzoek

Pesticiden bevinden zich overal, Drentse burgers willen onderzoek

WESTERVELD (ANP) - Pesticiden zijn op de meest uiteenlopende plaatsen te vinden, waarschuwt een groep Drentse burgers die daar eigen onderzoek naar heeft gedaan. Dit kan volgens de groep problemen opleveren voor natuur en volksgezondheid. De groep roept de overheid op hier onderzoek naar te doen. Ze kwamen in eigen onderzoek de bestrijdingsmiddelen niet alleen tegen in de buurt van akkers, maar ook in tuinen, natuurgebieden en hoofdharen van inwoners.

Vrijwilligers van het burgerinitiatief Meten = Weten namen 87 monsters, waar onafhankelijke laboratoria 132 verschillende bestrijdingsmiddelen op aantroffen. Hoewel deze pesticiden verder reiken dan de akkers, beoordeelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de effecten buiten de akker niet, bekritiseert Guido Nijland. Hij is bestuurslid van het initiatief en ecoloog.

In het onderzoek werden verschillende pesticiden aangetroffen. Sommige verplaatsen zich niet buiten de akker. Volgens Nijland is het dan ook niet problematisch om deze stoffen te gebruiken. Een groep verplaatst zich tot ongeveer 1 kilometer buiten de akker, door bijvoorbeeld de wind of verdamping. De groep die zich tot verder dan 1 kilometer buiten de akker begeeft, is de meest problematische groep pesticiden. "Dat zijn middelen die ook in Natura 2000-gebieden komen. Daar horen ze niet en hebben ze een schadelijke werking", aldus Nijland.

Structureel onderzoek

Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sluit zich aan bij het beeld dat pesticiden zich veel verder verspreiden dan de akker waarop deze gespoten zijn. Het instituut wil dat er meer onderzoek naar gedaan wordt, net als Meten = Weten dat wil. Volgens het burgerinitiatief kijkt de overheid weg door geen structureel onderzoek te doen naar de gevolgen van pesticiden op mens en natuur.

Het RIVM is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid wel bezig om mogelijk gezondheidsonderzoek bij omwonenden in kaart te brengen. Die verkenning wordt dit jaar afgerond; het ministerie moet dan besluiten of er vervolgonderzoek komt.

Nijland zegt dat uit veel onderzoeken al blijkt dat pesticiden een probleem zijn voor de volksgezondheid. Zo noemt hij onderzoek van neuroloog Bas Bloem, waarin staat dat er een relatie is tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Volgens Nijland klinkt het in kaart brengen van mogelijke gezondheidsonderzoeken bij omwonenden, vooral als "een manier om het echte onderzoek en uiteindelijk maatregelen op de lange baan te schuiven."

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

4 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

4 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

4 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

7 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

9 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

9 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

10 uur geleden