Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pessimisme over viruspandemie domineert op Wall Street

Pessimisme over viruspandemie domineert op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met verliezen gesloten. Wall Street kende een grillige sessie, waarin beleggers zich zorgen blijven maken over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. De financiële markten bogen zich daarnaast over meevallende cijfers over de Chinese industrie die onverwacht groei liet zien.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent lager op 21.917,16 punten. In het eerste kwartaal als geheel is de toonaangevende graadmeter zo'n 23 procent gedaald, de slechtste kwartaaluitslag sinds 1987. De S&P zakte dinsdag 1,6 procent tot 2584,59 punten en technologiegraadmeter Nasdaq speelde 1 procent kwijt op 7700,10 punten. Eerder op de dag gingen de Europese beurzen nog met winsten de handel uit.

De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie leefde in maart behoorlijk op, nadat de sector in februari nog de sterkste krimp ooit had laten zien door de coronacrisis. Dat is goed nieuws omdat de tweede economie van de wereld voorzichtig lijkt te herstellen van de zware klap die zij kreeg door de virusuitbraak. Ook waren er meevallende macro-economische cijfers uit de VS zelf. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie bleek in maart minder sterk weggezakt dan de meeste economen hadden voorzien.

Carnival

Cruise-aanbieder Carnival won bijna 3 procent na een stevig openingsverlies. Carnival verwacht een verlies te lijden door de malaise in de cruisesector vanwege de coronacrisis en schrapt dividend en het inkopen van eigen aandelen. Daarnaast geeft de onderneming voor miljarden nieuwe aandelen en obligaties uit.

Hardere maatregelen werden aangekondigd door oliedienstverlener Schlumberger (plus 1,6 procent) die onder meer sneed in zijn salarissen aan de top. De Amerikaanse winkelketen JC Penney (min 1,8 procent) meldde verder het merendeel van zijn 90.000 medewerkers voorlopig op straat te zetten. Veel winkelketens in de VS sturen hun personeel tijdelijk naar huis om zo kosten te besparen.

Axalta

Er was ook ander nieuws. Verfproducent Axalta (min 4,4 procent) heeft na uitgebreid onderzoek besloten toch op eigen kracht verder te gaan.

De euro was 1,1019 dollar waard, tegen 1,1002 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 20,32 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 22,74 dollar per vat.

Meer uit Financieel

WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

1 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

2 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

2 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

4 uur geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

4 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

5 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

5 uur geleden