Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Persoonlijke tegenslagen gaven triatlete Klamer ongedacht kracht

Persoonlijke tegenslagen gaven triatlete Klamer ongedacht kracht

TOKIO (ANP) - Triatlete Rachel Klamer was dolgelukkig met haar vierde plaats in de olympische triatlon van Tokio. De 30-jarige Beuningse had een topklassering niet verwacht na anderhalf jaar beslommeringen in haar persoonlijke leven.

Het overlijden van haar moeder, de hartoperatie van haar echtgenoot en een hardnekkige hardloopblessure hadden haar ambities en vorm danig aangetast, maar de gedachten aan moeder en man gaven haar in de slotkilometers van het hardlopen de kracht om dieper te gaan dan ze zelf voor mogelijk hield.

"Toen ik over de finish kwam, was ik zo kapot dat ik niet eens meer iets kon zeggen. Ik kon ook niet meer op mijn benen staan", vertelde Klamer na haar olympische race in het Odaiba Marine park, die werd afgewerkt in de stromende regen. "Ik ging mee met een van de snelste lopers omdat ik niet in mijn eentje wilde lopen. Op het laatste stuk wilde ik eigenlijk die vierde plaats aan haar geven, maar ik dacht kom op, dit is wel topsport. Met alles wat ik nog in me had, en dat was niet veel meer, heb ik die vierde plaats eruit gesleept. Ik ben er heel blij mee."

Het waren haar derde Spelen. In Londen 2012 eindigde Klamer in de achterhoede, in Rio 2016 rolde er de tiende plaats uit. "Na Rio was mijn doel om in Tokio voor een medaille te gaan, maar de afgelopen anderhalf jaar kwamen de twijfels. Vanwege het overlijden van mijn moeder, de hartproblemen bij mijn man en dan mijn eigen fysieke sores ging ik steeds slechter presteren. Ik heb op momenten overwogen te stoppen. Er zijn belangrijkere dingen in het leven, dacht ik dan. Maar op andere momenten kwam de liefde voor de sport weer naar boven; ik vind het zo mooi om te doen."

Luxe

Klamer krabbelde er geleidelijk weer bovenop. "Je moet doorgaan en met mijn man gaat het weer goed. Hij is ook triatleet en hier aanwezig", straalde ze bij de woorden over de Zuid-Afrikaanse triatleet Richard Murray. "Ik ben zo dankbaar dat hij hier kon zijn. Dat voelde echt als een luxe. Hij heeft me de laatste tijd ontzettend geholpen."

De olympische race verliep boven verwachting, zei ze. "Het zwemmen ging relatief goed en ik kwam in de tweede groep bij het fietsen. Ik had meer willen doen, maar op kop rijden om het gat naar de leiders te verkleinen kon ik gewoon niet. Ik heb dat ook tegen Maya Kingma gezegd, die meezat in de groep en veel kopwerk verrichte. Ik voelde de vermoeidheid bij het lopen, maar ik was veel sterker dan ik zelf voor mogelijk hield. Ik ben niet iemand die snel zou zeggen dat ik kracht haal uit het verlies van mijn moeder, maar op het laatste stukje naar de finish dacht ik wel aan haar. Ze zou trots zijn geweest."

Meer uit Sport

Russische sporters onder neutrale vlag naar Spelen in Parijs

LAUSANNE (ANP) - Russische en Belarussische sporters mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft het IOC vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de individuele sporten. De landenteams zijn uitgesloten.

1 uur geleden
Knegt als vervanger naar wereldbeker shorttrack in Seoul

SEOUL (ANP) - Sjinkie Knegt mag toch meedoen aan de wereldbeker shorttrack half december in Seoul. Hij is als vervanger aangewezen voor Melle van 't Wout, die een blessure aan zijn knie heeft opgelopen.

2 uur geleden
Susie Wolff online beschimpt na mogelijk onderzoek

LONDEN (ANP) - Susie Wolff, de vrouw van Mercedes-teambaas Toto Wolff, zegt online beschimpt te zijn na de aanklacht tegen haar om mogelijke belangenverstrengeling.

3 uur geleden
Italiaanse skiester Goggia de beste op super-G in Sankt Moritz

SANKT MORITZ (ANP) - De Italiaanse skiester Sofia Goggia heeft in het Zwitserse Sankt Moritz de eerste wereldbekerwedstrijd van de super-G van het seizoen gewonnen. Voor de 31-jarige Goggia was het de eerste zege in twee jaar in de discipline en de zesde in totaal. Ze heeft nu 23 wereldbekerzeges op haar palmares staan.

3 uur geleden
NOC*NSF alert na aangescherpt reisadvies voor Parijs

PAPENDAL (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF is alert op de ontwikkelingen in Parijs. Dat laat een woordvoerster desgevraagd aan het ANP weten naar aanleiding van het aangescherpte reisadvies voor de Franse hoofdstad.

4 uur geleden
Derde plek skeletonster Bos bij wereldbeker in La Plagne

LA PLAGNE (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos is als derde geƫindigd bij de wereldbekerwedstrijd in La Plagne. Ze moest in Frankrijk de Britse Tabitha Stoecker en de Amerikaanse Mystique Ro voor zich dulden. Stoecker was 0,09 sneller dan Bos en Ro 0,02. Bos was op haar beurt een honderdste sneller dan de Duitse Jacqueline Pfeifer.

5 uur geleden
Van Aert rijdt eerste veldrit van dit seizoen in Essen

ESSEN (ANP/BELGA) - Wout van Aert rijdt zaterdag in Essen zijn eerste veldrit van dit seizoen. Voor de Belgische renner van Jumbo-Visma is het crossen slechts een bijnummer. Volgens coach Mathieu Heijboer is Van Aert nog niet 100 procent fit.

5 uur geleden