Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Personeelstekort zorg kan probleem worden bij komende coronagolf

Personeelstekort zorg kan probleem worden bij komende coronagolf

DEN HAAG (ANP) - Als ziekenhuizen in de komende weken moeite hebben om coronapatiënten te verzorgen, komt dat vooral doordat ze te weinig medewerkers beschikbaar hebben. Dat tekort bepaalt of ze de instroom aankunnen, en niet zozeer het aantal patiënten. Dat zeggen de ziekenhuizen in een rondgang van het ANP. Voor de pandemie had de zorg al veel last van personeelstekorten en in de coronajaren zijn die tekorten groter geworden. Nu het aantal besmettingen en het aantal opnames stijgt, zullen ook zorgmedewerkers ziek worden en uitvallen. Dan zijn er steeds minder mensen beschikbaar om steeds meer mensen te behandelen.

De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel bijna 600 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Binnen een maand is de druk verdubbeld. In de komende weken stijgt de bezetting waarschijnlijk verder richting 800 coronapatiënten. In het ongunstigste scenario van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt het aantal opgenomen coronapatiënten zelfs ver boven de 1000 uit. Dat zou de grootste golf sinds april vorig jaar zijn. Vooral op de verpleegafdelingen zwelt de druk aan.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zegt dat het in de nieuwe golf snel kan omschakelen als dat nodig is, maar "we zullen niet voldoende personeel hebben om zowel extra covid-patiënten op te kunnen nemen als de reguliere behandelingen uit te kunnen voeren. Dat betekent dus uitstel van reguliere zorg als de druk door covid weer toeneemt. In welke mate is natuurlijk afhankelijk van de aantallen extra patiënten", aldus voorzitter Ger Sieders van het zogeheten capaciteitsteam van het ziekenhuis.

Zorgreservisten en zzp'ers

Ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen zegt dat het de nieuwe golf zag aankomen en dat het extra mensen inzet. "We merken wel sinds deze week dat het ziekteverzuim onder het personeel toeneemt. Dat zorgt ervoor dat we ondanks de grotere flexibele schil op sommige afdelingen toch tijdelijk bedden hebben moeten sluiten en enkele operaties hebben moeten afzeggen. Als de instroom verder toeneemt en het opgelopen ziekteverzuim langer aanhoudt, kan dit tijdelijk leiden tot meer uitstel van zorg die niet spoedeisend of urgent is."

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda zeggen dat het personeelstekort al langer voor problemen zorgt, ongeacht het aantal coronapatiënten. "Als er een grotere toestroom komt, dan moeten we dat regelen. Dat doen we bijvoorbeeld door medewerkers te vragen extra diensten te draaien, door de inzet van zorgreservisten in de ondersteuning en door de inhuur van zzp'ers", laat het Beatrixziekenhuis weten.

Carnaval en wintersport

Andere ziekenhuizen verwachten dat ze de komende tijd zonder al te grote problemen kunnen doorstaan. Dit geldt voor grote ziekenhuizen als Amsterdam UMC, Elisabeth-Tweesteden (Tilburg) en het HagaZiekenhuis (Den Haag), maar ook voor de wat kleinere ziekenhuizen als BovenIJ (Amsterdam), Van Weel-Bethesda (Dirksland), het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk), het St. Jans Gasthuis (Weert), het Wilhelmina Ziekenhuis (Assen) en Slingeland (Doetinchem).

Gevraagd naar een verklaring voor de nieuwe instroom noemen ziekenhuizen onder meer carnaval en de wintersport, en de komst van nieuwe virusversies. Ook de tijd van het jaar speelt volgens medici een rol. In de winter gaan infectieziekten gemakkelijker rond. Daarnaast houden ze er rekening mee dat de bescherming van de herhaalprikken iets kan zijn afgenomen. Risicogroepen kregen die vaccinatie in september, zo'n vijf maanden geleden.

Meer uit Gezond

Noord-Hollandse Staten willen gezondheidsrapport van Tata Steel

HAARLEM (ANP) - Tata Steel moet voor zijn plannen om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen naast een milieu-effectrapportage (mer) ook een rapport over de gezondheidseffecten opstellen, als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland ligt. De Expertgroep Gezondheid IJmond pleitte vorige week voor zo'n gezondheidseffectrapportage (ger) om duidelijk te krijgen wat de gezondheidswinst is als de overheid geld steekt in de vergroening van Tata.

8 uur geleden
IGJ en NZa willen meer mogelijkheden voor toezicht doktersketens

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen meer mogelijkheden krijgen om huisartsenketens te toetsen op kwaliteit en organisatie. Het gaat vooral om de grotere bedrijfsketens.

13 uur geleden
Zorg bij zeldzame kanker blijft achterlopen

UTRECHT/NIJMEGEN (ANP) - Mensen bij wie een zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd, hebben gemiddeld 17 procent minder kans dat ze na vijf jaar nog leven dan lotgenoten bij wie een bekendere vorm van de ziekte is vastgesteld. Dat meldt Patiëntenplatform Zeldzame Kankers (PZK) op basis van promotieonderzoek van wetenschapper Eline de Heus.

14 uur geleden
Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen

UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.

18 uur geleden
Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

1 dag geleden
Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

1 dag geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

3 dagen geleden