Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Personeelstekort zorg kan probleem worden bij komende coronagolf

Personeelstekort zorg kan probleem worden bij komende coronagolf

DEN HAAG (ANP) - Als ziekenhuizen in de komende weken moeite hebben om coronapatiënten te verzorgen, komt dat vooral doordat ze te weinig medewerkers beschikbaar hebben. Dat tekort bepaalt of ze de instroom aankunnen, en niet zozeer het aantal patiënten. Dat zeggen de ziekenhuizen in een rondgang van het ANP. Voor de pandemie had de zorg al veel last van personeelstekorten en in de coronajaren zijn die tekorten groter geworden. Nu het aantal besmettingen en het aantal opnames stijgt, zullen ook zorgmedewerkers ziek worden en uitvallen. Dan zijn er steeds minder mensen beschikbaar om steeds meer mensen te behandelen.

De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel bijna 600 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Binnen een maand is de druk verdubbeld. In de komende weken stijgt de bezetting waarschijnlijk verder richting 800 coronapatiënten. In het ongunstigste scenario van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt het aantal opgenomen coronapatiënten zelfs ver boven de 1000 uit. Dat zou de grootste golf sinds april vorig jaar zijn. Vooral op de verpleegafdelingen zwelt de druk aan.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zegt dat het in de nieuwe golf snel kan omschakelen als dat nodig is, maar "we zullen niet voldoende personeel hebben om zowel extra covid-patiënten op te kunnen nemen als de reguliere behandelingen uit te kunnen voeren. Dat betekent dus uitstel van reguliere zorg als de druk door covid weer toeneemt. In welke mate is natuurlijk afhankelijk van de aantallen extra patiënten", aldus voorzitter Ger Sieders van het zogeheten capaciteitsteam van het ziekenhuis.

Zorgreservisten en zzp'ers

Ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen zegt dat het de nieuwe golf zag aankomen en dat het extra mensen inzet. "We merken wel sinds deze week dat het ziekteverzuim onder het personeel toeneemt. Dat zorgt ervoor dat we ondanks de grotere flexibele schil op sommige afdelingen toch tijdelijk bedden hebben moeten sluiten en enkele operaties hebben moeten afzeggen. Als de instroom verder toeneemt en het opgelopen ziekteverzuim langer aanhoudt, kan dit tijdelijk leiden tot meer uitstel van zorg die niet spoedeisend of urgent is."

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda zeggen dat het personeelstekort al langer voor problemen zorgt, ongeacht het aantal coronapatiënten. "Als er een grotere toestroom komt, dan moeten we dat regelen. Dat doen we bijvoorbeeld door medewerkers te vragen extra diensten te draaien, door de inzet van zorgreservisten in de ondersteuning en door de inhuur van zzp'ers", laat het Beatrixziekenhuis weten.

Carnaval en wintersport

Andere ziekenhuizen verwachten dat ze de komende tijd zonder al te grote problemen kunnen doorstaan. Dit geldt voor grote ziekenhuizen als Amsterdam UMC, Elisabeth-Tweesteden (Tilburg) en het HagaZiekenhuis (Den Haag), maar ook voor de wat kleinere ziekenhuizen als BovenIJ (Amsterdam), Van Weel-Bethesda (Dirksland), het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk), het St. Jans Gasthuis (Weert), het Wilhelmina Ziekenhuis (Assen) en Slingeland (Doetinchem).

Gevraagd naar een verklaring voor de nieuwe instroom noemen ziekenhuizen onder meer carnaval en de wintersport, en de komst van nieuwe virusversies. Ook de tijd van het jaar speelt volgens medici een rol. In de winter gaan infectieziekten gemakkelijker rond. Daarnaast houden ze er rekening mee dat de bescherming van de herhaalprikken iets kan zijn afgenomen. Risicogroepen kregen die vaccinatie in september, zo'n vijf maanden geleden.

Meer uit Gezond

Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

1 dag geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

1 dag geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

2 dagen geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

2 dagen geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

2 dagen geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

2 dagen geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

2 dagen geleden