Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Personeelstekort remt groei IT-sector dit jaar, meldt ING

Personeelstekort remt groei IT-sector dit jaar, meldt ING

AMSTERDAM (ANP) - Het personeelstekort in de IT-sector begint steeds meer te knellen en remt de groei van de sector. Er staan tienduizenden vacatures open en een record van ruim 44 procent van de IT-bedrijven ziet het tekort aan personeel als een rem op de verdere groei, meldt ING Research.

De groei van de sector zal daardoor dit jaar naar verwachting uitkomen op 4,5 procent. Daarmee vertraagt het groeitempo in vergelijking met 2021, toen de groei nog 7 procent bedroeg. Ook in 2023 ligt de groei naar verwachting wat lager, als gevolg van meer terughoudendheid onder klanten door een iets langzamer groeiende economie.

Het vinden van personeel is al langere tijd een uitdaging in de sector, maar vanaf midden 2020 was dit door de coronadip tijdelijk voor veel minder bedrijven een groeibelemmering. Met het aantrekken van de economie neemt echter ook de vraag naar IT'ers vanuit andere sectoren weer toe. Binnen de sector blijven vooral cloud en cybersecurity in trek doordat meer mensen op afstand werken en door de toenemende dreiging van cyberaanvallen.

Digitale versnelling

De sector profiteert ondanks het personeelstekort nog altijd van de door corona gestarte digitale versnelling. Ongeveer een kwart van de ondernemers heeft het rendement de laatste tijd zien verbeteren en ruim een vijfde verwacht een toename van de omzet in de komende maanden. Bijna een derde verwacht de prijzen te kunnen verhogen en bijna alle ondernemers denken de investeringen in 2022 op hetzelfde niveau te houden of te verhogen.

Ondanks dat het uitdagend is om personeel te vinden, verwacht ruim een derde van de IT-bedrijven het personeelsbestand op korte termijn te kunnen uitbreiden. Bedrijven grijpen verschillende manieren aan om aan geschikt personeel te komen, zoals samenwerken met onderwijsinstellingen en het omscholen van zijinstromers. Daarnaast proberen ze bestaande werknemers vast te houden. Om te blijven groeien zetten bedrijven ook meer in op fusies en overnames.

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

2 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

8 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

10 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

18 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

21 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

22 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden