Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Personeelstekort loopt op door snelle groei industrie

Personeelstekort loopt op door snelle groei industrie

ZEIST (ANP) - Door de snelle groei van de industrie speelt een 'oud' probleem op. Bedrijven zijn steeds minder goed in staat geschikt personeel te vinden, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) in een rapport over de maand juli.

In juli nam de werkgelegenheid in de Nederlandse industrie voor de negende maand op rij toe. Dat gebeurde bovendien in het hoogste tempo sinds 2018. "Sommige ondernemers geven aan nu al onvoldoende personeel te kunnen vinden. Gezien de snelle groei van de industrie is de verwachting dat dit tekort verder toeneemt, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in een reactie op het Nevi-rapport.

De inkoopmanagersindex van de Nevi, die de bedrijvigheid meet, kwam in juli uit op een stand van 67,4. Dat betekent een kleine terugval vergeleken met een maand eerder, toen op maandbasis ook al sprake was van een vertraging. Maar het gaat nu nog altijd om de op twee na hoogste stand ooit. Het aantal nieuwe orders steeg in de op twee na grootste mate ooit, waarbij het record van mei werd benaderd.

Levertijden

Verder bleek dat de levertijden nog altijd oplopen en dat producenten hun buffervoorraad verder vergrootten. Zowel aan de inkoopkant als aan de verkoopkant liepen prijzen hard op. Bij de inkoop ging het om de grootste prijsstijging ooit. Bij de verkoop werd het recordniveau van juni geëvenaard.

De overstromingen die grote delen van België, Duitsland en Limburg teisterden zorgden voor een verdere ontregeling van de toeleveringsketen, die volgens Swart toch al onder druk stond. "In sommige regio’s leidde dit tot sluiting van fabrieken en stremming van vervoer over het spoor, de weg en de binnenwateren", aldus de sectoreconoom.

De Nevi PMI is een samengestelde index die is ontworpen om een algeheel beeld te krijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Een score onder de 50 geeft een krimp van de industriële activiteit aan, een score boven de 50 duidt op groei.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

16 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

18 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

20 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

20 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 dag geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden