Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Personeelskrapte raakt Schiphol, maar precieze tekorten onbekend

Personeelskrapte raakt Schiphol, maar precieze tekorten onbekend

DEN HAAG (ANP) - Dat er op Schiphol sprake is van personeelskrapte is duidelijk. Maar hoeveel medewerkers er nu daadwerkelijk nodig zijn om de problemen op te lossen, is dat vooralsnog niet. Schiphol weet dat er zeker 500 beveiligers nodig zijn. Hoe groot de tekorten bij de bedrijven die actief op Schiphol zijn, is nog niet bekend. Ook vakbond FNV kan op die vraag geen duidelijk antwoord geven. De bond verwijt de luchthaven dat die geen zicht heeft op de problemen en daarmee ook geen regie voert. Zaterdag is een banenmarkt op Schiphol.

Dat de cijfers niet duidelijk zijn, lijkt mede te komen doordat de luchthavenexploitant diensten als bagage- en vrachtafhandeling en schoonmaak heeft uitbesteed. Bijkomend nadeel voor de bedrijven die met tekorten kampen is het veiligheidsonderzoek. Voordat ze op Schiphol aan de slag mogen, worden werknemers door de AIVD gescreend. Daarmee is volgens FNV tot zes weken gemoeid. Verder moeten nieuwe medewerkers worden opgeleid. Afhankelijk van de functie kan dit ook weken tot maanden duren.

Volgens de AIVD duurt het screeningsproces korter en wordt 80 procent van de aanvragen binnen twee weken afgedaan door de marechaussee. Bij de overige 20 procent is extra onderzoek nodig. Deze worden doorgestuurd naar de AIVD. Voor deze groep duurt het proces langer. Volgens de AIVD is er op dit moment nog geen sprake van extra aanvragen, anders dan het gebruikelijke seizoenspatroon.

Zomertoeslag

Om personeel te werven maakte Schiphol onlangs bekend een extraatje aan personeel uit te delen. Volgens FNV zorgt de zomertoeslag van 5,25 euro per uur er vooral voor dat er niet meer personeel vertrekt bij de luchthaven. Van bepaalde bedrijven weet Joost van Doesburg, projectleider Schiphol van FNV, dat er een kwart meer personeel bij moet. Om de problemen te tackelen zonder personeel over de kling te jagen, lijkt volgens FNV schrappen van vluchten de enige optie.

Belangenvereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vindt dat niet. Volgens die organisatie moet Schiphol zijn zaken sneller op orde krijgen. Zeker omdat het ook de havengelden flink heeft verhoogd.

De problemen op Schiphol staan niet op zichzelf, maar spelen in heel Europa. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zijn overheden ook schuldig. Zij hebben met hun coronabeperkingen de markten te lang in onzekerheid gelaten. De versoepelingen van de maatregelen kwamen te laat om ook de hausse aan reizigers tijdig op te kunnen vangen.

Meer uit Financieel

Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

16 minuten geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

25 minuten geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

1 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

2 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

2 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

2 uur geleden
Fors meer mobiele klanten KPN dankzij overname Youfone

DEN HAAG (ANP) - KPN heeft er dankzij de overname van provider Youfone dit jaar 634.000 mobiele klanten bijgekregen. Er kwamen in het eerste halfjaar daarnaast 109.000 nieuwe glasvezelklanten bij.

2 uur geleden