
Personeelsbeleid op de schop door coronacrisis
UTRECHT (ANP) - Werkprocessen bij afdelingen personeelszaken zijn ongeveer een maand na het begin van de 'intelligente lockdown' drastisch veranderd, stellen onderzoeksbureau Berenschot, softwarebedrijf AFAS en vakuitgeverij Performa naar aanleiding van een steekproef onder 150 HR-medewerkers. Van hen geeft 61 aan dat hij of zij drastisch heeft moeten ingrijpen, bijvoorbeeld door een vacaturestop in te stellen of de duur van een afgesloten arbeidscontract aan te passen. Nog eens 11 procent overweegt drastische ingrepen.
Een vacaturestop is een van de meest voorkomende maatregelen. Daartoe is bij 35 procent van de organisaties besloten en bijna een vijfde verwacht die maatregel op korte termijn te nemen. Ongeveer een vijfde is de werving juist aan het uitbreiden of bereidt zich daarop voor. Bij ongeveer een kwart van de organisaties zijn de mogelijkheden tot opleidingen, cursussen en bijscholing beperkt. Een derde van de organisaties schort stages en traineeships op. In sommige gevallen komt de werkgelegenheid bij organisaties onder druk. Dertig procent heeft al gesneden in de zogenoemde flexibele schil. Bij 14 procent van de bevraagde organisaties is de duur van overeengekomen arbeidscontracten verkort, hetgeen bij nog eens een vijfde wordt verwacht.
Ook voor HR-mensen is het soms lastig omschakelen naar een andere werkomgeving en werkwijze. Bijna 40 procent van de ondervraagden merkt als gevolg van de coronacrisis een hogere werkdruk en zo'n 30 procent verwacht dat zij binnenkort met meer werkdruk te maken krijgt. Meer dan de helft geeft aan dat zijn of haar productiviteit fors minder is geworden.
Een vijfde van de organisaties heeft een aanvraag ingediend voor vergoeding van een deel van de loonkosten door de overheid om geen mensen te hoeven ontslaan. Bijna een vijfde bereidt zo'n NOW-aanvraag voor en een kwart oriënteert zich op die mogelijkheid. Bijna dertig procent verwacht geen aanvraag te hoeven doen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.
3 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.
4 uur geleden