Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Personeel streekvervoer legt woensdag opnieuw het werk neer

Personeel streekvervoer legt woensdag opnieuw het werk neer

UTRECHT (ANP) - Medewerkers in het streekvervoer leggen woensdag opnieuw het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen om betere arbeidsvoorwaarden voor 13.000 werknemers af te dwingen, met name buschauffeurs. Vrijdag wordt ook nog gestaakt. De twee stakingsdagen volgen op een vijfdaagse staking eerder deze maand. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten muurvast.

Stakend personeel wil een nieuwe cao waarin is vastgelegd dat het loon meestijgt met de inflatie. Ook moeten maatregelen worden getroffen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs, die rijden voor onder meer Arriva, Qbuzz en Keolis, te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.

Werkgevers, verenigd in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), blijven erbij dat die looneis te hoog is. Voorzitter Fred Kagie liet eerder al weten dat dit geld er simpelweg niet is. De werkgevers zeggen dat de marges in het openbaar vervoer heel klein zijn, en dat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien. Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. Samen met de verbeterde arbeidsvoorwaarden gaat personeel er 11 procent op vooruit.

Van 6 tot en met 10 februari staakte het streekvervoer ook al. Als gevolg daarvan vielen veel bussen uit. Hoeveel overlast deze staking heeft opgeleverd, daarover lopen de opvattingen van werkgevers en vakbonden uiteen. Volgens werkgevers zou ongeveer de helft van de bussen die week zijn uitgevallen. FNV noemde dat eerder een "frame", de bond ging uit van 80 procent uitval.

Een tweede cao in het streekvervoer geldt voor 1300 medewerkers, met name voor treinpersoneel. Ook voor deze cao zijn vakbonden en werkgevers in een impasse geraakt. CNV heeft dit personeel opgeroepen donderdag te gaan staken rondom Zwolle. Als gevolg daarvan houdt vervoerder Keolis rekening met minder treinen of uitval op de trajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

16 minuten geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

11 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

15 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

16 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

16 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

18 uur geleden