Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Personeel PostNL mag staken zolang essentiële post bezorgd wordt

Personeel PostNL mag staken zolang essentiële post bezorgd wordt

DEN HAAG (ANP) - FNV mag alleen een staking organiseren bij PostNL als daarbij de bezorging van rouwpost en medische post niet wordt verstoord. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De beperking geldt tot 6 januari, als de piekperiode van het postbedrijf is afgelopen.

FNV had in een conflict met PostNL aangekondigd komende vrijdag te gaan staken. Het postbedrijf wilde naar eigen zeggen afspraken maken om te voorkomen dat de bezorging van essentiële post te lijden zou hebben onder die acties en spande een kort geding aan. De rechter droeg beide partijen eerst nog eens op met elkaar te praten, maar gaf PostNL gelijk toen dat niets uithaalde. Het postbedrijf is dan ook tevreden met de uitspraak.

FNV gaat de uitspraak nog bestuderen en kijkt of er nog mogelijkheden zijn om toch actie te voeren. "Door de voorwaarden die gesteld worden kunnen we nog maar met een heel klein deel van het personeel staken. Het stakingsrecht wordt zo wel erg beperkt", stelt vakbondsbestuurder Mariska Exalto. Zij zet vraagtekens bij de bewering van PostNL dat het medische zendingen en gewone pakketten niet kan scheiden. "Het voelt alsof ze dit als excuus gebruiken."

Reactie PostNL

Een woordvoerder van PostNL laat op zijn beurt weten dat het postbedrijf niet van plan was stakingen te voorkomen. ΅Het ging ons alleen om de voorwaarden waaronder dat kan." Desondanks is de staking van vrijdag nu waarschijnlijk wel van de baan. FNV gaat in overleg met de leden of zij alsnog actie willen voeren.

De staking van vrijdag was bedoeld als drukmiddel in een conflict over de cao. FNV vindt het loonbod van PostNL te laag. Vakbonden CNV en BVPP zien nog wel aanknopingspunten om door te onderhandelen. De cao waar het om gaat geldt voor zo'n 19.000 medewerkers. De postbezorgers van PostNL, ongeveer 16.000 mensen, hebben een eigen cao.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

48 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

1 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

2 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

2 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

4 uur geleden