Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Persconferentie Infantino wekt enige verbazing bij KNVB

Persconferentie Infantino wekt enige verbazing bij KNVB

DOHA (ANP) - Bij de KNVB hebben ze met enige verbazing de eerste persconferentie gevolgd van FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het WK in Qatar. "Ik denk dat hij de emotie er beter had kunnen afhalen", zei secretaris-generaal Gijs de Jong van de nationale voetbalbond. "Zo'n boze vorm is onze stijl niet zo."

Infantino richtte zijn pijlen zaterdag vooral op Europese landen die de afgelopen jaren veel kritiek uitten op Qatar vanwege de schending van mensenrechten. Hij noemde de aanhoudende kritiek "hypocriet". "Dat is onnodig", zei De Jong. "Ik heb altijd geleerd dat je als bestuurder rustig moet blijven. Je moet sturen op inhoud en niet op emotie."

Infantino wees op westerse bedrijven die miljarden hebben verdiend in Qatar zonder iets te hebben bijgedragen aan de mensenrechten in de rijke oliestaat. Hij snapte ook weinig van de kritiek op Qatar. "Ik denk dat met wat wij als Europeanen de afgelopen 3000 jaar wereldwijd gedaan hebben, we ons nog 3000 jaar moeten verontschuldigen voordat we anderen de les gaan lezen", stelde de voorzitter van de FIFA.

Kritiek

Infantino kreeg veel kritiek op zijn uitspraak: Vandaag voel ik me een Qatari, vandaag voel ik me een Arabier, voel ik me een Afrikaan, vandaag voel ik me homoseksueel, vandaag voel ik me een mens met een beperking, vandaag voel ik me een arbeidsmigrant." Peter Møller, de directeur van de Deense voetbalbond, vertelde dat hij zich tijdens de speech van Infantino had geschaamd dat hij met zijn landenploeg deel uitmaakt van het evenement.

"Wij hebben er voor gekozen om de scherpe kantjes er even vanaf te halen", zei De Jong. "We zien ook de goede dingen die FIFA doet. We hebben net voor de openingswedstrijd weer een ontmoeting met ze gehad. Ze steunen een permanent verblijf van de internationale arbeidsorganisatie ILO in Doha. Ze gaan zich inzetten voor arbeidsmigranten in Qatar die niet op tijd zijn uitbetaald of gewond zijn geraakt bij een ongeluk op hun werk. Ook komt er na het WK een fonds dat de armste mensen moet helpen. Dat zijn mooie dingen."

Voorwaarden

De KNVB liet eerder deze week weten dat het de herverkiezing van Infantino als FIFA-voorzitter steunt. Maar de nationale bond stelt daar wel voorwaarden aan. De KNVB wil dat criteria wat betreft mensenrechten nog beter worden vastgelegd bij de toewijzing van grote toernooien. Infantino is de enige kandidaat komend voorjaar bij de verkiezingen. Als de KNVB hem niet had gesteund, dan had het een proteststem kunnen uitbrengen.

Meer uit Voetbal

Juventus na winst op Napoli voorlopig aan kop in Serie A

TURIJN (ANP) - Juventus heeft in ieder geval voor een dag de koppositie in de Serie A van Internazionale overgenomen. De ploeg uit Turijn had in de topper tegen Napoli genoeg aan een doelpunt van Federico Gatti: 1-0.

36 minuten geleden
FC Twente maakt tegen Excelsior 0-2-achterstand ongedaan en wint

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente heeft in de Eredivisie de tiende zege van het seizoen behaald. Excelsior werd met 4-2 verslagen, na een 2-0-achterstand. Kantelpunt was een rode kaart voor Excelsior-verdediger Arthur Zagré na 25 minuten.

1 uur geleden
Voetballer Hakimi oog in oog met vermeend verkrachtingsslachtoffer

PARIJS (ANP/AFP) - De Marokkaanse voetbalinternational Achraf Hakimi heeft in de rechtbank de vrouw getroffen die hem beschuldigt van verkrachting. Dat heeft het parket van Nanterre bevestigd aan persbureau AFP.

5 uur geleden
City-coach Guardiola ziet mindere resultaten als iets positiefs

MANCHESTER (ANP/RTR) - Na vier Premier League-wedstrijden op rij zonder overwinning hoopt trainer Pep Guardiola zondag met Manchester City op meer succes in de uitwedstrijd tegen Luton Town. Volgens de Spanjaard komt de negatieve reeks van de regerend landskampioen van Engeland misschien wel even gelegen.

6 uur geleden
Verdediger Hancko gaat contract bij Feyenoord verlengen

ROTTERDAM (ANP) - Voetballer David Hancko gaat zijn contract bij Feyenoord tussentijds met twee jaar verlengen, zo meldt de Rotterdamse club. De centrale verdediger uit Slowakije ligt dan tot de zomer van 2028 vast bij de regerend landskampioen.

6 uur geleden
Ten Hag: ongelooflijk goede speler Rashford is niet in vorm

MANCHESTER (ANP) - Marcus Rashford moet zich weer terug in de basisformatie van Manchester United knokken. Dat zei trainer Erik ten Hag op een persconferentie voor de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Bournemouth.

8 uur geleden
Trainer Klopp is tevreden over prestaties en spel van Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - Trainer Jürgen Klopp kan tot dusver leven met de prestaties van Liverpool dit seizoen. "Ik denk dat we nog wel een paar punten meer hadden kunnen hebben", zei hij in de aanloop naar de uitwedstrijd van zaterdag tegen Crystal Palace. "Maar al met al staan we er goed voor."

10 uur geleden