Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Periode van rouw tot zeven dagen na uitvaart Elizabeth

Periode van rouw tot zeven dagen na uitvaart Elizabeth

LONDEN (ANP) - Buckingham Palace heeft een periode van rouw aangekondigd tot zeven dagen na de uitvaart van koningin Elizabeth. De datum van de uitvaart wordt later bekendgemaakt. De Britse koningin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle, haar Schotse vakantieadres.

De vlaggen op officiële gebouwen gingen donderdag halfstok. Dat blijft zo tot 08.00 uur lokale tijd op de dag na de periode van rouw. Dat geldt echter niet voor enkele gebouwen in Schotland wanneer koning Charles aanwezig is. Als de koning aanwezig is, is de vlag altijd gehesen.

Vrijdag worden om 13.00 uur lokale tijd (14.00 uur Nederlandse tijd) schoten gelost in het Hyde Park in Londen. Er worden 96 rondes aan schoten gelost: één voor ieder jaar van haar leven.

De koninklijke gebouwen zijn gesloten tot na de uitvaart van Elizabeth. Daarbij horen ook de woonhuizen van de koningin, Sandringham House en Balmoral Castle, waar zij donderdag overleed.

Wat betreft het neerleggen van bloemen zijn richtlijnen opgesteld. Mensen die een bloemetje bij Buckingham Palace willen neerleggen, worden verwezen naar het in de buurt liggende Hyde Park of The Green Park. Bij Balmoral Castle mogen de bloemen voor de hoofdingang neergelegd worden. Voor Windsor Castle is een aparte plek aangewezen. Iedere avond worden die bloemen op het gras in de buurt van de St George’s Chapel gelegd. In die kapel ligt nu haar man prins Philip, die samen met Elizabeth naar de King George VI Memorial Chapel wordt verplaatst.

Meer uit Buitenland

Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

25 minuten geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

3 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

6 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

8 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

9 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

10 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

12 uur geleden