Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Periode van rouw tot zeven dagen na uitvaart Elizabeth

Periode van rouw tot zeven dagen na uitvaart Elizabeth

LONDEN (ANP) - Buckingham Palace heeft een periode van rouw aangekondigd tot zeven dagen na de uitvaart van koningin Elizabeth. De datum van de uitvaart wordt later bekendgemaakt. De Britse koningin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle, haar Schotse vakantieadres.

De vlaggen op officiële gebouwen gingen donderdag halfstok. Dat blijft zo tot 08.00 uur lokale tijd op de dag na de periode van rouw. Dat geldt echter niet voor enkele gebouwen in Schotland wanneer koning Charles aanwezig is. Als de koning aanwezig is, is de vlag altijd gehesen.

Vrijdag worden om 13.00 uur lokale tijd (14.00 uur Nederlandse tijd) schoten gelost in het Hyde Park in Londen. Er worden 96 rondes aan schoten gelost: één voor ieder jaar van haar leven.

De koninklijke gebouwen zijn gesloten tot na de uitvaart van Elizabeth. Daarbij horen ook de woonhuizen van de koningin, Sandringham House en Balmoral Castle, waar zij donderdag overleed.

Wat betreft het neerleggen van bloemen zijn richtlijnen opgesteld. Mensen die een bloemetje bij Buckingham Palace willen neerleggen, worden verwezen naar het in de buurt liggende Hyde Park of The Green Park. Bij Balmoral Castle mogen de bloemen voor de hoofdingang neergelegd worden. Voor Windsor Castle is een aparte plek aangewezen. Iedere avond worden die bloemen op het gras in de buurt van de St George’s Chapel gelegd. In die kapel ligt nu haar man prins Philip, die samen met Elizabeth naar de King George VI Memorial Chapel wordt verplaatst.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

43 minuten geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

1 uur geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

1 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

2 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

2 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

3 uur geleden