Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Perikelen FVD verdelen Statenleden in provincies

Perikelen FVD verdelen Statenleden in provincies

DEN HAAG (ANP) - De perikelen binnen Forum voor Democratie (FVD) werken door in de provincies. Een deel van de partijtop wil de jongerenafdeling saneren vanwege antisemitische uitlatingen en overweegt Baudet, die een onderzoek daarnaar wil afwachten, te royeren als partijlid. Onder de Statenleden zijn de meningen verdeeld.

In Noord- en Zuid-Holland bijvoorbeeld, waar FVD respectievelijk acht en negen zetels heeft. Een verklaring aan het partijbestuur, die NH Nieuws heeft gepubliceerd, waarin Noord-Hollandse Statenleden maatregelen eisen tegen de jongerenafdeling is niet door alle leden ondertekend. Ralf Dekker en Joyce Vastenhouw lieten op Twitter weten achter Baudet te staan. Ook de naam van fractievoorzitter Johan Dessing ontbreekt onder de verklaring. Annabel Nanninga, oud-Statenlid in Noord-Holland en gemeenteraadslid in Amsterdam, riep Baudet eerder op te vertrekken. Kevin Kreuger, raadslid in Amsterdam, staat achter die oproep.

De Zuid-Hollandse fractievoorzitter Matthijs Sandmann roept Baudet op deze 'rollercoaster' te stoppen. "Volg de statuten. Het gekozen bestuur bepaalt hoe wij tot een lijst komen om aan de Algemene Vergadering voor te leggen, niet alleen jij. Stop dit circus, accepteer royement". Zijn fractiegenoot Gideon van Meijeren twittert juist: "Full support! TeamThierry".

'Mislukking'

Maarten Goudzwaard, fractievoorzitter FVD Fryslân (zes zetels), schaarde zich eveneens op Twitter achter Nanninga. "Deze denkbeelden horen niet thuis bij FVD. JFVD moet gesaneerd worden". In Drenthe en Groningen (zes en vijf zetels) zijn lovende woorden te vinden voor wat Baudet heeft bereikt. "@thierrybaudet heeft iets neergezet in de Nederlandse politiek dat nooit is vertoond. Hij spreekt niet in de waan van de dag zoals de rest maar kijkt naar de toekomst van ons land. Waar willen we naartoe, wie willen we zijn, wat willen we bereiken? Het was grandioos."

In Overijssel (vijf zetels) willen fractievoorzitter Johan Almekinders en drie collega's dat Baudet meteen zijn mond houdt en vertrekt." Een heel groot denker maar een mislukking als bestuurder". "Aan deze show dient een onmiddellijk einde te komen."

Crisis

FVD Utrecht (zes leden) staat achter het partijbestuur, in Flevoland (zes zetels) meldde fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn: "Partijoprichter Thierry Baudet moet accepteren dat hij geroyeerd is als lid van Forum voor Democratie en stoppen met zijn kleuteract". Hij vindt het de partij "onwaardig" dat Baudet de toegang tot accounts van sociale media "gijzelt".

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019 werd FVD de grootste. Sinds dit weekend is de partij in crisis nadat er opnieuw meldingen kwamen van antisemitische en racistische appgroepen bij jongerenbeweging JFVD.

Meer uit Politiek

Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

52 minuten geleden
De Jonge: huurder is ondanks verhoging 'onder de streep beter af'

DEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.

1 uur geleden
Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

DEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil concretere aanpak voor bestrijding femicide

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om vrouwenmoord tegen te gaan zijn niet concreet genoeg als het aan VVD, D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA, BBB en SP ligt. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil preventief optreden bij femicide, bijvoorbeeld door de zogenoemde rode vlaggen eerder te herkennen, alleen is onduidelijk hoe precies. De fracties willen dan ook een concretere aanpak, maar de ideeën hierover lopen nog uiteen.

4 uur geleden
Zuid-Holland roept OM op onderzoek te doen naar Chemours

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland roept het Openbaar Ministerie op om strafrechtelijk onderzoek te doen naar chemiebedrijf Chemours. Volgens gedeputeerde Frederik Zevenbergen (vergunningverlening) is dat een logische vervolgstap na de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen Chemours hebben aangespannen. De rechter bepaalde woensdag in een tussenvonnis dat Chemours (en voorloper DuPont) aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 door PFAS-uitstoot is ontstaan in de vier gemeenten.

5 uur geleden
Ik had geen jeugd door toeslagenschandaal, vertelt gedupeerde

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal verziekte de jeugd van Milton Moreira Moreno. Al op 14-jarige leeftijd ging hij aan het werk om zijn moeder, die door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur was bestempeld, te helpen rondkomen. Het maakte hem een man met verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook met "schade, een rugtas", verklaarde hij voor de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

6 uur geleden
Flitsbezorging door jongeren onder 16 zeer binnenkort verboden

DEN HAAG (ANP) - "Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

6 uur geleden