
Percentage positieve tests in teststraten stijgt
BILTHOVEN (ANP) - Steeds meer mensen worden op corona getest in de teststraten van de regionale gezondheidsdiensten. Maar het aantal coronagevallen dat daardoor aan het licht komt, stijgt nog harder, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat wijst erop dat het virus zich nog steeds verspreidt, en de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen niet komt door stijging van het aantal tests.
Vorige week zijn bijna 230.000 mensen getest bij een locatie van een GGD. Van ongeveer de helft is de uitslag bekend en van hen bleek 9 procent het virus onder de leden te hebben. In de week ervoor werden 207.670 mensen getest en van die tests was 8 procent positief. Nog een week eerder bleek 6,3 procent van de bijna 193.000 geteste mensen besmet. In juni, juli en augustus was 0,6 tot 4 procent van alle tests positief.
Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen bij de GGD. Sindsdien zijn 2 miljoen tests uitgevoerd. Dat bracht iets meer dan 74.000 besmettingen aan het licht, 3,6 procent van alle tests.
Het coronavirus is onder controle wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is, bepaalde de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO, in mei. De organisatie raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de naasten van kankerpatiënten heeft een schuldgevoel als ze wat leuks gaan doen, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op basis van onderzoek onder 3171 naasten van mensen met kanker. Vooral kinderen en ouders hebben hier last van. Bijna 20 procent zegt geen sociaal leven meer te hebben door het zorgen voor het familielid.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders van 16 tot en met 25 jaar ervoer vorig jaar psychische klachten als angst en depressieve gevoelens, meldt GGD GHOR Nederland op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. In deze groep zaten veel vrouwen en jongvolwassenen in stedelijke gebieden. Ook eenzaamheid en suïcidale gedachten kwamen veel voor.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, melden vakbond FNV en CNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van de andere bonden worden voorgelegd.
17 uur geledenDE BILT (ANP) - Mensen met autisme hebben meer kans op maag-darmproblemen dan mensen zonder autisme vanwege psychische factoren, meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De organisatie baseert zich op onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA), een samenwerkingsverband dat kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk brengt. De NVA geeft aan dat mensen met autisme vaker angst, stress en depressie ervaren, en deze factoren kunnen weer voor maag-darmklachten zorgen.
20 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).
1 dag geledenLEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.
3 dagen geleden