Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Per 16 juli Pfizer mogelijk na eerste dosis AstraZeneca

Per 16 juli Pfizer mogelijk na eerste dosis AstraZeneca

DEN HAAG (ANP) - Het is vanaf 16 juli mogelijk om na een eerste dosis AstraZeneca een coronaprik van BioNTech/Pfizer te krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad op.

Die oordeelde maandag dat het toedienen van Pfizer na AstraZeneca niet alleen mogelijk is, maar bovendien net zo goed als of zelfs beter beschermt dan twee doses AstraZeneca. Wel kunnen ontvangers van twee verschillende vaccins vaker bijwerkingen krijgen zoals koorts, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn of spierpijn. Een eerste prik van Pfizer en een tweede prik van AstraZeneca wordt afgeraden door de Gezondheidsraad, omdat deze combinatie minder bescherming geeft dan twee Pfizer-prikken.

De Jonge schat in dat de meesten die een prik AstraZeneca hebben gehad ook een tweede dosis van dat vaccin zullen halen. Hij raadt hen ook aan dat te doen, omdat zij daardoor waarschijnlijk sneller volledig gevaccineerd zijn. Volgens hem beschermen twee doses van AstraZeneca "net zo goed" als een mix van AstraZeneca en Pfizer.

Minder snel gevaccineerd

Ook verwacht hij niet dat deze wijziging voor vertraging van de vaccinatiestrategie zal zorgen. Er liggen volgens hem genoeg doses Pfizer klaar om zowel deze groep als de jongeren die nu in aanmerking komen voor vaccinatie te prikken.

In juli wordt er wel minder snel gevaccineerd dan in juni omdat er in deze maand minder doses worden geleverd. Vorige maand ging het om ongeveer 1,5 miljoen vaccinaties per week, deze maand zal dat aantal onder de miljoen liggen. Volgens de minister heeft inmiddels driekwart van de bevolking een eerste prik gehad en is "richting de 50 procent" volledig gevaccineerd.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

3 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

3 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

3 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

4 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

5 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

5 dagen geleden