Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pepsi-cola en Lay's chips worden duurder

Pepsi-cola en Lay's chips worden duurder

PURCHASE (ANP/BLOOMBERG) - De komende tijd zullen producten als Pepsi-cola, Lay's chips en Quaker ontbijtgranen in prijs stijgen. Fabrikant van de snacks, frisdranken en andere levensmiddelen PepsiCo zegt in een toelichting op zijn kwartaalcijfers dat het verhogen van de prijzen het "belangrijkste" middel zullen zijn om de hogere kosten voor grondstoffen, transport en de leveringsketen te compenseren.

Om alsnog kopers warm te krijgen voor de aanschaf van snack, chips en andere waren zal PepsiCo de mix van producten die het verkoopt veranderen. Dan gaat het bijvoorbeeld om verschillende verpakkingen van Lay's chips in plaats van alleen grote zakken. Ook wil het per regio gaan bekijken hoe de ruimte in het winkelschap efficiënter kan. Dit alles om de winstmarges op te vijzelen, zei financieel directeur Hugh Johnston van het Amerikaanse bedrijf. "In lokale kruidenierswinkels kunnen de verkopen per vierkante meter omhoog," zei hij.

PepsiCo verwacht ondanks de prijs- en leveringsproblemen dat de verkopen in het lopende boekjaar sterker zullen toenemen dan eerder gedacht, geholpen door de heropening van horeca en evenementen als concerten en sportwedstrijden. Johnston zei wel dat met name drankactiviteiten van het bedrijf gehinderd werden door een tekort aan bepaalde voorraden, zoals aluminium blikjes voor frisdranken en plastic flessen voor Gatorade-sportdranken.

Omzet

De verkopen, exclusief wisselkoerseffecten, overnames en desinvesteringen, dit gebroken boekjaar zullen naar verwachting met 8 procent stijgen. Eerder werd op 6 procent groei gerekend. In het afgelopen derde kwartaal ging die zogeheten autonome omzet met 9 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. Bij de cijfers over het tweede kwartaal werden de prognoses voor het gehele jaar ook al opwaarts bijgesteld.

De totale omzet uit de verkoop van bijvoorbeeld Pepsi-cola, chips van Lay's, zoutjes van Doritos en Quaker-ontbijtgranen klom met bijna 12 procent tot 20,2 miljard dollar, omgerekend 17,4 miljard euro. Er werd een nettowinst behaald van 2,2 miljard dollar, wat iets lager is dan een jaar eerder vanwege de hogere kosten.

Meer uit Financieel

Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

42 minuten geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

1 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

1 uur geleden
Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

2 uur geleden
Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

3 uur geleden
Shell wil af van energieleverancier voor Nederlandse huishoudens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.

3 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout aangehouden voor dividendstripping

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden