Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pentagon wil burgers beter beschermen tijdens militaire operaties

Pentagon wil burgers beter beschermen tijdens militaire operaties

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat omvangrijke hervormingen doorvoeren om burgers beter te beschermen tijdens militaire operaties. Verantwoordelijk minister Lloyd Austin schreef aan belangrijke militaire en civiele leiders dat al tijdens het plannen van een missie beter moet worden nagedacht over hoe kan worden voorkomen dat onschuldige slachtoffers vallen, bericht The New York Times.

De krant beschikt over een tientallen pagina's tellend plan dat voorziet in aanpassingen op 'alle niveaus' van de militaire planning en training van militairen. Zo worden op verschillende plaatsen binnen de strijdkrachten medewerkers aangesteld die specifiek zijn belast met het beschermen van burgers. Ook komen er uitgebreidere procedures voor onderzoeken naar incidenten met burgerslachtoffers.

De VS voerden de afgelopen jaren op grote schaal luchtaanvallen uit in landen als Irak en Afghanistan, waar ook Nederland militair actief is geweest. The New York Times onthulde na uitgebreid onderzoek dat ook bij aanvallen met precisiewapens soms burgerdoden vielen. Journalisten van de krant wonnen voor die berichtgeving dit jaar de belangrijke Pulitzerprijs.

Een van de uitgangspunten van het nieuwe plan is dat militairen het beschermen van onschuldige omstanders tijdens conflicten meer als een kerntaak gaan zien. Het ministerie laat ook een 'beschermingscentrum' voor burgers oprichten met tientallen medewerkers. Dat moet zorgen dat de laatste inzichten over mogelijkheden om burgers te ontzien de militairen ook daadwerkelijk bereiken.

Een topmedewerker van het ministerie zei volgens de krant dat uitvoering van het plan tientallen miljoenen dollars per jaar gaat kosten. Dat komt deels uit de bestaande begroting, maar het parlement zal ook meer geld beschikbaar moeten stellen. In totaal moeten er uiteindelijk ongeveer 150 nieuwe functies komen.

Meer uit Buitenland

UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

1 uur geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

2 uur geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

2 uur geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

5 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

5 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

6 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

6 uur geleden