Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pensioenleeftijd loopt mogelijk minder hard op door corona

Pensioenleeftijd loopt mogelijk minder hard op door corona

DEN HAAG (ANP) - De pensioenleeftijd loopt op de korte termijn mogelijk minder hard op. Door de coronacrisis overlijden er dit jaar meer mensen dan doorgaans het geval is, wat mogelijk een negatief effect heeft op de gemiddelde levensverwachting. Het sterftecijfer over 2020 is mede van invloed op de raming voor de levensverwachting voor 65-jarigen en de koppeling met de pensioenleeftijd die in november dit jaar wordt gemaakt.

Naar schatting overleden in de eerste helft van 2020 bijna 9000 personen meer dan verwacht, mede door corona. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die met de cijfers kwam, is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Het precieze effect van de hogere sterfte door corona op de levensverwachting dit jaar is nog niet bekend.

Zo zou het ook kunnen dat er snel een medicijn op de markt komt, waarmee de problemen snel voorbij kunnen zijn. Ook zijn de economische effecten van lockdownmaatregelen op de levensverwachting niet te verwaarlozen, aldus het CBS.

Overigens wordt de raming in november voor 65-jarigen, die bepalend is voor de ontwikkeling van de pensioenleeftijd, niet gebaseerd op alleen dit jaar. Het gaat volgens het CBS altijd om een meerjarige trend. "Het zou kunnen dat de coronacrisis van invloed zal zijn op de stijging van de pensioenleeftijd. Maar we weten het gewoon nog niet", verduidelijkt het statistiekbureau.

Bij een toename van de sterfte in de laatste maanden zal de levensverwachting met enkele maanden dalen. In het meest ongunstige scenario, als er een tweede golf komt die dubbel zo veel sterfte veroorzaakt als de eerste golf, zal de levensverwachting mogelijk met ongeveer een jaar dalen naar het niveau van 2010.

Het verleden toont aan dat ingrijpende gebeurtenissen zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog vorige eeuw ook negatief uitpakten voor de levensverwachting. Maar daarna was ook snel sprake van herstel naar het oude niveau.

De levensverwachting nam vorig jaar toe met vier maanden tot 80,5 jaar voor mannen, en met drie maanden tot 83,6 jaar voor vrouwen. De toename in 2019 was hoger dan gemiddeld in de zeven jaren daarvoor. In 2010 was de levensverwachting van mannen gemiddeld 78,8 jaar en voor vrouwen 82,7 jaar.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 3 weken geleden
die moet terug naar 65 jaar.

Meer uit Financieel

'Hervatten Brexit-onderhandeling zinloos zonder compromis EU'

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Verenigd Koninkrijk blijft erbij dat er geen basis is om verder te praten over een Brexit-deal, zonder een wezenlijke verandering in de houding van de Europese Unie, dat heeft premier Boris Johnson via een woordvoerder laten weten. Daarmee reageerde de Britse regering op een uitgestoken hand van de EU om verder te praten over de juridische teksten voor de Brexit-deal. Maar het Verenigd Koninkrijk wil dat pas als de EU ook beweegt om tot een overeenkomst te komen, "als twee gelijken".

2 uur geleden
Sluiting Euronext levert ook problemen op

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De sluiting van de beurzen van Euronext is maandag ook gepaard gegaan met technische problemen. De beursuitbater laat weten dat de handel om onduidelijke redenen door bleef gaan. Daarom schrapt Euronext alle transacties die na 17.30 uur zijn gedaan. Voor de beurs van Dublin is dat 16.28 uur lokale tijd. Euronext onderzoekt nog wat er mis is gegaan.

3 uur geleden
Woordvoerder Johnson: geen brexitonderhandelingen volgend jaar

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering gaat volgend jaar geen brexitonderhandelingen meer voeren met de Europese Unie. Dat heeft een woordvoerder van premier Boris Johnson gezegd. Volgens de zegsman moet een handelsakkoord tussen Londen en Brussel voor het einde van dit jaar worden gesloten.

7 uur geleden
Boegbeeld uit pensioensector vertrekt

ZEIST (ANP) - Directeur Peter Borgdorff vertrekt bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Hij gaat met ingang van volgend jaar met pensioen en draagt het stokje over aan John Landman. Borgdorff is al jarenlang het gezicht van PFZW, dat de pensioenen beheert van 2,9 miljoen mensen.

8 uur geleden
‘Een derde minder melkveehouders in 2030’

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal melkveebedrijven in Nederland zal de komende tien jaar waarschijnlijk met een derde afnemen. Van de 16.000 bedrijven in 2018, zullen er ongeveer 10.600 overblijven in 2030. Tegelijkertijd zal de totale hoeveelheid geproduceerde melk in deze periode licht stijgen. Dat zijn de uitkomsten van onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van zuivelreus FrieslandCampina.

9 uur geleden
Britse minister Michael Gove spreekt in namiddag in parlement

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse minister en sleutelfiguur in het brexitbeleid, Michael Gove, spreekt om 16.30 uur onze tijd in het parlement. De aankondiging komt op een dag dat het Verenigd Koninkrijk de hoop lijkt op te geven op een akkoord met de Europese Unie over de toekomstige relaties.

11 uur geleden
Alibaba investeert miljarden in supermarktreus

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese technologieconcern Alibaba investeert miljarden dollars in de Chinese supermarktreus Sun Art Retail. Alibaba verdubbelt daarmee zijn belang in de uitbater van zogeheten hypermarkten.

15 uur geleden