
Pensioenbelegger APG spreekt zich ook uit over strategie Unilever
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Weer heeft een aandeelhouder van Unilever zich uitgesproken over het bedrijf. Dit keer is het de Nederlandse pensioenuitvoerder APG. Die wacht op "een verbetering van de onderliggende groei van het bedrijf". Deze belegger van het pensioengeld van pensioenfonds ABP was ook verrast over het bod op de consumentendivisie van GlaxoSmithKline.
"We houden van positieve verrassingen, maar het is voor ons niet evident dat dit er een is", stelt APG in een toelichting. Het succes van Unilever is te danken aan autonome ontwikkeling en kleine overnames, vindt de pensioenuitvoerder. "Wij ondersteunen deze strategie omdat die zich in het verleden heeft bewezen." APG wil nieuwe innovatieve producten zien die het marktaandeel van Unilever zouden moeten vergroten.
De opmerkingen van APG volgen kort op de mislukte poging van Unilever om de consumentendivisie van GlaxoSmithKline over te nemen. Die stap werd door de markten als een flagrante misstap bestempeld. Eerder klonk er ook al kritiek van Terry Smith, een van de grotere aandeelhouders van Unilever. Volgens hem is Unilever te veel bezig met het tonen van zijn groene ambities dan dat het zich bezighoudt met de algehele bedrijfsvoering.
Bijna-doodervaring
Smith heeft deze week ook weer van zich laten horen. In een brief die is ingezien door zakenkrant Financial Times noemde hij de afgewezen overnamepoging een "bijna-doodervaring". Hij vindt dat Unilever zich niet moet richten op grote overnames maar op het verbeteren van de eigen resultaten.
Donderdag was er ook nog kritiek op het bedrijf omdat het te weinig zou doen om gezonde voeding te promoten. Daarover uiten onder anderen artsen kritiek. In een resolutie roept een groep beleggers de onderneming op om doelen te stellen om het aandeel gezonde voedingsproducten dat wordt verkocht te vergroten.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
34 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
45 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
47 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
53 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden