Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peilingen VS: Biden blijft aan de leiding, kiezers zekerder

Peilingen VS: Biden blijft aan de leiding, kiezers zekerder

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden houdt een voorsprong van 10 procent op de Republikeinse president Donald Trump, stelt de Amerikaanse nieuwszender CBS naar aanleiding van een peiling. Ook geven meer Amerikanen aan al een definitieve keuze te hebben gemaakt in vergelijking met een vorige peiling.

Als nu de verkiezingen worden gehouden, kan Biden op 52 procent van de stemmen rekenen, aldus de CBS-poll. Zo'n 42 procent zou op Trump stemmen. De economie geldt als belangrijkste thema voor de kiezers, gevolgd door gezondheidszorg, de coronapandemie en de massale protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Van de mensen die zich als Democraat identificeren, zegt 40 procent dat Biden niet genoeg campagne voert. Bij de onafhankelijke kiezers is dat maar liefst de helft.

Wisconsin

Van de Amerikanen die zeggen dat ze op Biden gaan stemmen, geeft 87 procent aan dat zijn of haar steun voor de Democraat "zeer sterk" is. In augustus was dat zowel bij de aanhang van Biden als die van Trump het geval bij 82 procent. Van de aanhangers van Trump zegt 84 procent de Republikeinse kandidaat "zeer sterk" te steunen.

In Wisconsin, een 'swing state' met twee grote progressieve steden (Milwaukee en Madison) maar ook een grote, overwegend witte plattelandsbevolking en enkele witte voorsteden, gaat Biden met 6 procent voorsprong aan de leiding. Onder witte vrouwen in Wisconsin heeft Biden een voorsprong van 9 procent, veel meer dan de 2 procent voorsprong die Hillary Clinton bij die groep had in 2016.

De peiling is gebaseerd op reacties van bijna 2500 geregistreerde kiezers door het hele land en zo'n duizend kiezers in Wisconsin. Landelijk kan de peiling er 2,4 procent naast zitten, in Wisconsin geldt een foutmarge van 3,7 punten.

Meer uit Buitenland

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

CHISINAU (ANP) - De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

8 minuten geleden
VS-parlement keurt schuldendeal goed

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

10 minuten geleden
Drie doden na luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een nachtelijke luchtaanval in het oosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen, meldt het stadsbestuur.

11 minuten geleden
Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

11 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

12 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

13 uur geleden