Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar
LONDEN (ANP) - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.
Onder meer economen bij Morgan Stanley, Goldman Sachs en Deutsche Bank gaven hun verwachtingen voor het komende jaar. Zij verwachten dat de wereldwijde economie dit jaar groeit met 2,9 procent en volgend jaar met 2,6 procent.
De economie van Europa kan volgens de economen volgend jaar in een milde recessie komen, net als die van het Verenigd Koninkrijk. Nederland zit momenteel al in een recessie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand. Van een recessie is sprake als de economie minstens twee kwartalen achter elkaar krimpt.
De economische groei in China wordt waarschijnlijk lager, denken de economen. Bedrijven willen minder afhankelijk worden van het Aziatische land en zoeken naar locaties buiten China. De Chinese economie heeft het dit jaar ook moeilijk en herstelt zich moeizaam na het loslaten van de coronamaatregelen eind vorig jaar. Ook heerst er een grote vastgoedcrisis. In de VS kan onzekerheid over mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve voor vertraging zorgen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) roept na de stikstofuitspraak op om duurzame energieprojecten en de energie-infrastructuur in Nederland vrijstelling van de stikstofregels te geven of voorrang te bieden bij stikstofruimte. De rechter oordeelde in een zaak aangespannen door Greenpeace dat het kabinet zijn stikstofdoel van 2030 moet halen.
41 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Het bedrijfsleven wil dat Nederland toch vaart blijft maken met de aanleg van een waterstofnetwerk. In december werd bekend dat zo'n landelijk net niet in 2030, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar uiterlijk in 2033 pas klaar kan zijn. Verschillende partijen uit de markt hebben Gasunie daarop laten weten "alles op alles te willen zetten om de vaart erin te houden".
55 minuten geledenDAVOS (ANP/BLOOMBERG) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) voelt zich "comfortabel" met de verwachting op de financiële markten dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week en in maart de rente verder gaat verlagen. Dat heeft Knot gezegd in een interview met persbureau Bloomberg op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos.
2 uur geledenZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is vorig jaar met 4 procent gegroeid tot 7,1 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). De groei werd vooral gestuwd door het Verenigd Koninkrijk, na Duitsland de belangrijkste exportmarkt voor Nederland, met een opvallende groei van 8,5 procent.
2 uur geledenWOERDEN (ANP) - Doekle Terpstra treedt uiterlijk eind juni af als voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel. Zijn tweede en laatste termijn loopt per 1 februari af. Terpstra blijft nog wel in functie tot een nieuwe voorzitter is gevonden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter. Dat stelt de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI behoorden woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. Chipbedrijven in de Verenigde Staten, Japan, Taiwan en Zuid-Korea lieten ook winsten zien, dankzij het AI-initiatief van Trump. De Amerikaanse president kondigde een samenwerkingsverband aan tussen OpenAI, SoftBank en Oracle, dat minstens 500 miljard dollar aan computerinfrastructuur moet creëren om kunstmatige intelligentie (AI) aan te drijven. De onderneming, genaamd Stargate, zal beginnen met een datacenterproject in Texas en daarna uitbreiden naar andere staten.
3 uur geleden