Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling: VVD-leden willen geen Rutte bij Tweede Kamerverkiezingen

Peiling: VVD-leden willen geen Rutte bij Tweede Kamerverkiezingen

HILVERSUM (ANP) - De meeste VVD-leden vinden dat Mark Rutte bij de komende Tweede Kamerverkiezingen geen partijleider meer moet zijn. Dat meldt EenVandaag zaterdag op basis van een eigen peiling.

EenVandaag deed onderzoek onder bijna vijfhonderd VVD-leden in aanloop naar het partijcongres dat zaterdag plaatsvindt. "Zij vinden dat Mark Rutte het de afgelopen 16 jaar goed heeft gedaan als leider, maar denken dat het voor de partij beter is als dit zijn laatste termijn is", schrijft het actualiteitenprogramma.

Veel partijleden vinden dat Rutte de uitvoering van het VVD-beleid hindert. Daarbij vindt de grootste groep, 37 procent, dat de partij onder Rutte sinds de verkiezingen in negatieve zin is veranderd. Twee derde (65 procent) vindt de standpunten van de VVD onvoldoende zichtbaar in het kabinetsbeleid. Rutte is sinds 2006 leider van de VVD.

Vertrouwen gedaald

De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen waren op 17 maart vorig jaar. De VVD werd onder leiding van Mark Rutte de grootste partij in het parlement met 34 zetels. De volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn in 2025, tenzij het kabinet eerder valt. De eerstvolgende verkiezingen zijn de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart volgend jaar.

Het vertrouwen van VVD-kiezers in Rutte is flink gedaald, zo wijst het onderzoek uit. Vorig jaar mei lag dat op 96 procent, inmiddels is het gezakt naar 57 procent.

Het onderzoek is gehouden van 14 tot 18 november 2022 onder het EenVandaag Opiniepanel. Aan het onderzoek deden 4.865 mensen mee die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 op de VVD hebben gestemd en 471 VVD-leden. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.

Meer uit Politiek

Woensdag bekend wie bij SP stokje overneemt van Marijnissen

DEN HAAG (ANP) - De SP maakt komende woensdag bekend wie de fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. De nieuwe fractievoorzitter neemt het stokje over van Lillian Marijnissen, die afgelopen weekend haar vertrek aankondigde.

1 uur geleden
Rutte heeft spijt van publiekelijk 'hengelen' naar NAVO-baan

BERLIJN (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte had beter niet publiekelijk zijn belangstelling kunnen uitspreken om NAVO-chef Jens Stoltenberg op te volgen, denkt hij bij nader inzien. Het was "fout om dat in het openbaar te doen", vindt Rutte nu.

1 uur geleden
Verkenner Plasterk denkt dat rechts kabinet kan en ook 'moet'

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk denkt dat het mogelijk is een kabinet te vormen met PVV, VVD, NSC en BBB. "Ik denk ook dat het moet", zei hij in een toelichting op zijn verslag van de gesprekken die hij de afgelopen weken met partijen heeft gevoerd. "Het land moet bestuurd worden."

2 uur geleden
Overijsselse oppositie wil mening inwoners over kernenergie weten

ZWOLLE (ANP) - Enkele oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Overijssel willen weten hoe de inwoners van de provincie denken over kernenergie. JA21, PVV en Forum voor Democratie dienen daar woensdag tijdens de Statenvergadering een motie voor in. Ze stellen voor om tijdens de jaarlijkse inwonersonderzoeken ook te vragen wat de mening is over kleinschalige opwekking van kernenergie in Overijssel.

3 uur geleden
Rutte en Scholz herhalen belofte om Oekraïne te blijven steunen

BERLIJN (ANP) - Demissionair-premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz herhalen de belofte om Oekraïne financieel en met wapenleveringen te blijven steunen. Dat zeiden de twee maandag tegen journalisten tijdens een ontmoeting in Berlijn. Ze praten in aanloop naar de Europese top eind deze week behalve over de oorlog in Oekraïne ook over de situatie in Israël en Gaza en de Europese begroting.

6 uur geleden
Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

22 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

1 dag geleden