Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling: VVD blijft grootste, meerderheid tevreden over kabinet

Peiling: VVD blijft grootste, meerderheid tevreden over kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou de VVD met 43 zetels de grootste partij zijn. Dat concludeert onderzoeksbureau I&O Research uit een eigen zetelpeiling in januari. Op ruime afstand volgt de PVV met 20 zetels. De PvdA verliest twee zetels in vergelijking met een peiling een maand geleden, met name door de rol van de partij in de toeslagenaffaire. De tevredenheid over het kabinet is afgelopen maand onveranderd.

Het lijstje van de grootste partijen wordt verder gevuld door het CDA (18 zetels) en D66 en GroenLinks (beide 13 zetels). De nieuwe partij JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga komt op 2 zetels. Andere nieuwe partijen zouden niet in de Tweede Kamer komen volgens de peiling die van vrijdag 8 januari tot maandag 11 januari werd gehouden onder ruim 2300 volwassen Nederlanders. Ten opzichte van de peiling die I&O Research deed halverwege december, verloor de PVV 2 zetels en het CDA 1 zetel. De VVD en D66 bleven gelijk.

De PvdA zakt van 13 naar 11 zetels en daalt in de ranglijst van de vierde naar de zevende plaats. 72 procent van de mensen die in december op de PvdA zouden hebben gestemd, zou dat nu weer doen. Voornamelijk door de rol van PvdA-leider Lodewijk Asscher in de kindertoeslagaffaire zegt 9 procent van de PvdA-stemmers uit december het nu niet te weten. Van het zetelverlies profiteren GroenLinks en de SP (10 zetels). Een kiezer die van de PvdA naar GroenLinks overstapt, geeft als reden: "Ik had persoonlijk liever gezien dat Asscher was afgetreden. Door de kindertoeslagaffaire voel ik me er niet gemakkelijk bij als hij partijleider is."

Verschillende werelden

De toeslagenaffaire lijkt geen effect te hebben gehad op de tevredenheid over Rutte III, aangezien die nagenoeg onveranderd is afgelopen maand. Twee derde van de Nederlanders is tevreden met het kabinet, 34 procent is dat niet of in beperkte mate. "Dat is het gekke, we zien dat de tevredenheid over Rutte en andere ministers hoog blijft", zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research.

"Het lijken twee verschillende werelden bij de kiezers. Rutte en het kabinet moeten ons door de coronacrisis leiden en ambtenaren, Asscher en Wiebes moeten boeten voor de toeslagenaffaire", vervolgt hij. Daarbij ziet Kanne uit de peiling dat VVD-stemmers vanwege die affaire niet overstappen naar een andere partij, mogelijk omdat Wiebes niet de vertegenwoordiger van de VVD is. "Op links zie je daardoor wel een kleine verschuiving."

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

verbrugghe r 2 maanden geleden
Peter Kanne van I&O Research. wat een propaganda weer . het Kabinet komt al een hele tijd niet zo geloofwaardig over 2300 mensen zeker die schapen die alles geloven. doe iets nuttigs of mag de waarheid niet meer gezegd worden.
Louis53 2 maanden geleden
Hoe is het mogelijk dat de partij die Nederland aan het kapotmaken is nog zo veel Nederlanders achter zich krijgt. Het zijn toch gewoon leugens en bedrog wat zij verspreiden, van cornaafspraken-/beloften tot toeslagenaffaire en vergoeding gesloten horeca/MKB etc. Durven zij het aan om een afrekening met alle bedrijven/gemeenten met bedragen te tonen als de pandemie voorbij is???
wvberend 2 maanden geleden
Peilingen zijn genomen op de 2600 Nederlanders wij zullen het gaan zie als we gaan stemmen hopen dat al die 17 Miljoen dat gaan doen, maar dus zeker niet op de VVD want dan krijgen we weer de zelfde leugens en ellende.

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

9 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

9 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

14 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden