Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling: populariteit Rutte taant onder eigen achterban

Peiling: populariteit Rutte taant onder eigen achterban

HILVERSUM (ANP) - Het vertrouwen van VVD-stemmers in VVD-premier Mark Rutte daalt. In totaal heeft 81 procent van de VVD-kiezers nu vertrouwen in hem als partijleider. Dat is nog een flinke meerderheid, maar wel 11 procentpunt minder dan vier maanden geleden. Dat meldt EenVandaag op basis van een zetelpeiling van het programma samen met bureau Ipsos, aangevuld met representatief onderzoek onder kiezers uit het Opiniepanel van EenVandaag.

Het aantal VVD’ers met ‘veel vertrouwen’ in Rutte is sinds september gedaald van 56 procent naar 34 procent nu. Volgens EenVandaag rekenen VVD-stemmers het kabinetsplan om de AOW niet te verhogen de premier persoonlijk aan. Zes op de tien VVD-kiezers (61 procent) vinden dat de AOW voor alle gepensioneerden moet meestijgen met het minimumloon.

Sommige kiezers denken dat Rutte zijn beste tijd gehad heeft en zien toekomst in fractieleider Sophie Hermans. Zij krijgt op dit moment het vertrouwen van 61 procent van de VVD-kiezers.

Hoekstra

Bij coalitiepartner CDA staat de leider, Wopke Hoekstra, ook onder druk, aldus EenVandaag. 55 procent van de CDA-kiezers heeft nu vertrouwen in Hoekstra, een stuk minder dan vier maanden geleden (62 procent).

De leiders van coalitiepartners D66 en ChristenUnie staan er bij hun kiezers beter op. D66-leider Sigrid Kaag krijgt van 78 procent van haar achterban het vertrouwen, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zelfs van 91 procent.

8 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 3 maanden geleden
ja markje: "time to say good bye" hoe eerder hoe beter en neem heks kaag meteen mee.
Farmer. 3 maanden geleden
Ik heb de voorlaatste keer ook VVD gestemd. Gelukkig heb ik op tijd ingezien dat de VVD steeds meer naar links begon te neigen. De laatste keer heb ik dus helemaal niet meer gestemd. Waanzinnige klimaat doelen, Nederland moest en zou van het gas af, koste wat kost. En wat blijkt nu ineens, gas en kernenergie zijn klimaat vriendelijk. De grootste oorzaak van de huidige stikstofproblematiek is de enorme bevolkingsdichtheid van Nederland. In plaats van de oorzaak te bestrijden, stoppen met de jaarlijkse instroom van meer dan 100.000 immigranten (jaarlijks een stad als Delft), wordt de bevolking en de bedrijven opgezadeld met miljarden kosten om de stikstofuitstoot te verminderen. En last but not least, de voormalige en veroordeelde Hofstad terroriste, Soumaya Sahla, is doodleuk lid van een VVD forum adviesgroep, alsof er niets aan de hand is.
bung 88 3 maanden geleden
wie heef er nu vertrouwen in een leugenaar--bedrieger--belover--"vergeet"achtge en AOWers in de kou zetter terwijl hijzelf een riant "salaris" heeft en een waardevast pensioen????
karel6142 3 maanden geleden
Ik wordt nu al gekort op mijn aow dus Dit is nicks nieuw.
JoMePi 3 maanden geleden
Eindelijk krijgen de VVD,ers het ook door dat hun aanvoerder niet deugt. Wij ( het volk ) wisten dat al 10 jaar
Bonkie 3 maanden geleden
Rechtsom of linksom, je wordt toch genaaid.
pjer1 3 maanden geleden
Loskoppelen AOW is een voor opgezet plan, om straks in te grijpen een deze uitkering inkomensafhankelijk te maken, dus heb een hoog pensioen opgebouwd, dan wordt je gekort op AOW, en heb je heel je werkzame leven gebrast, en geen pensioen opgebouwd, dan krijg je hogere AOW uitkering.
netel 3 maanden geleden
nou nou tis wat, zijn maar cijfertjes

Meer uit Politiek

Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ziet af van terugkeer

DEN HAAG (ANP) - Voormalig PvdA-parlementariër Gijs van Dijk keert niet terug in de Tweede Kamer. Dat heeft hij laten weten aan partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent, zo bevestigt een woordvoerder van de PvdA na een bericht van NRC.

6 uur geleden
Kabinet vindt dekking voor snellere verhoging kilometervergoeding

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet haalt de beloofde verhoging van de onbelaste kilometervergoeding definitief een jaar naar voren. Dat betekent dat het maximum volgend jaar op 21 cent per kilometer komt in plaats van de huidige 19 cent. In 2024 gaat dat bedrag verder omhoog naar 23 cent.

8 uur geleden
Segers: helpt niet als kabinet de Kamer alleen als 'lastig' ziet

ZWOLLE (ANP) - Een kabinet dat de Tweede Kamer alleen maar als "lastige mensen" beschouwt en het debat als "onderbreking van alle belangrijke zaken" waaraan gewerkt wordt, draagt niet bij aan herstel van het vertrouwen in de politiek. Dat heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gezegd tijdens een partijcongres in Zwolle.

1 dag geleden
Kabinet trekt nog eens 680 miljoen euro uit voor Groningen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt in de Voorjaarsnota nog eens 680 miljoen euro vrij voor Groningen, aldus staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Het geld is bedoeld voor de afhandeling van de gevolgen van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning.

2 dagen geleden
Minister Helder: geen pgb meer voor kleine woonzorggroepen

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Medische Zorg) wil dat kleinschalige wooninitiatieven voor zorg straks niet meer structureel worden bekostigd via persoonsgebonden budgetten (pgb's) van meerdere cliënten. Het gaat Helder vooral om woonvormen waarin zorgaanbieders een grote rol hebben. Volgens Helder "past dit niet bij de kerngedachte van het pgb" om cliënten juist op individueel niveau zorg op maat in te laten kopen, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos

DEN HAAG (ANP) - Bij de oppositie vallen een aantal plannen uit de Voorjaarsnota niet goed. Vooral de manier waarop de verhoging van de AOW wordt gefinancierd, valt slecht bij partijen. Wel zijn ze tevreden dat de ouderdomsvoorziening aan het minimumloon gekoppeld blijft.

2 dagen geleden
Ondernemers ontstemd over doorschuiven spaartaksrekening

DEN HAAG (ANP) - Het voelt onjuist dat het kabinet de rekening voor de onterecht betaalde spaartaks op het bordje van de ondernemers legt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de voorjaarsplannen van het kabinet. Volgens de ondernemersorganisaties leeft er onder de achterban een gevoel van onrechtvaardigheid. Ook omdat het kabinet ervoor had kunnen kiezen de staatsschuld iets verder te laten oplopen nu Nederland wat dat betreft "ver beneden" de EU-normen zit.

2 dagen geleden