Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling: populariteit Rutte taant onder eigen achterban

Peiling: populariteit Rutte taant onder eigen achterban

HILVERSUM (ANP) - Het vertrouwen van VVD-stemmers in VVD-premier Mark Rutte daalt. In totaal heeft 81 procent van de VVD-kiezers nu vertrouwen in hem als partijleider. Dat is nog een flinke meerderheid, maar wel 11 procentpunt minder dan vier maanden geleden. Dat meldt EenVandaag op basis van een zetelpeiling van het programma samen met bureau Ipsos, aangevuld met representatief onderzoek onder kiezers uit het Opiniepanel van EenVandaag.

Het aantal VVD’ers met ‘veel vertrouwen’ in Rutte is sinds september gedaald van 56 procent naar 34 procent nu. Volgens EenVandaag rekenen VVD-stemmers het kabinetsplan om de AOW niet te verhogen de premier persoonlijk aan. Zes op de tien VVD-kiezers (61 procent) vinden dat de AOW voor alle gepensioneerden moet meestijgen met het minimumloon.

Sommige kiezers denken dat Rutte zijn beste tijd gehad heeft en zien toekomst in fractieleider Sophie Hermans. Zij krijgt op dit moment het vertrouwen van 61 procent van de VVD-kiezers.

Hoekstra

Bij coalitiepartner CDA staat de leider, Wopke Hoekstra, ook onder druk, aldus EenVandaag. 55 procent van de CDA-kiezers heeft nu vertrouwen in Hoekstra, een stuk minder dan vier maanden geleden (62 procent).

De leiders van coalitiepartners D66 en ChristenUnie staan er bij hun kiezers beter op. D66-leider Sigrid Kaag krijgt van 78 procent van haar achterban het vertrouwen, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zelfs van 91 procent.

Meer uit Politiek

Drie nieuwkomers bij eerste tien op kandidatenlijst van PVV

DEN HAAG (ANP) - Bij de eerste tien kandidaten van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan drie nieuwelingen. Zo stapt de voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Marjolijn Faber, over naar de Tweede Kamer. Ze staat op de zevende plek. Een aantal oudgedienden keert niet terug.

1 uur geleden
Beertema niet meer terug in Kamer uit onvrede over plek op lijst

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Harm Beertema keert niet terug in de Tweede Kamer na de verkiezingen. Hij vindt dat hij een te lage plek heeft gekregen op de kandidatenlijst. De 71-jarige onderwijsspecialist van de partij van Geert Wilders was naar eigen zeggen op plaats zestien gezet. "Ik trek me daarom terug als kandidaat", laat hij weten.

2 uur geleden
Onderzoekers: opvallend weinig nieuw beleid in 'wollige' troonrede

DEN HAAG (ANP) - In de vorige week dinsdag door koning Willem-Alexander uitgesproken troonrede werd opvallend weinig over nieuw beleid gesproken vergeleken met voorgaande jaren. Dat meldt het Montesquieu Instituut na een analyse van universitair docent Gerard Breeman en bijzonder hoogleraar Arco Timmermans. Het percentage zinnen zonder nieuw beleid was niet eerder zo hoog in hun 'wolligheidsindex'.

7 uur geleden
Rutte brengt alsnog bezoek aan Groningen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte brengt vrijdag alsnog een bezoek aan Groningen, waar hij begin juli al heen zou gaan. Vanwege de val van zijn kabinet ging het bezoek eerder dit jaar niet door. Uiteindelijk werd op de dag dat hij naar de noordelijke provincie zou afreizen het debat over zijn gevallen kabinet gehouden, waarin hij zijn vertrek uit de nationale politiek aankondigde.

8 uur geleden
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

13 uur geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

17 uur geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

1 dag geleden