
Peiling: meeste Nederlanders vrezen gevolgen klimaatverandering
HILVERSUM (ANP) - Een meerderheid van de Nederlanders maakt zich druk om klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor Nederland, blijkt uit een peiling die de NOS in aanloop naar de klimaattop in Glasgow liet uitvoeren door Ipsos. Ruim twee derde (69 procent) maakt zich zorgen om de opwarming van de planeet. 59 procent van de Nederlanders vreest voor de consequenties in eigen land.
In het Schotse Glasgow zijn regeringsleiders de komende dagen bijeen om oplossingen voor de klimaatcrisis te bespreken. Volgens Ipsos, dat tussen 14 en 18 oktober een naar eigen zeggen representatieve steekproef met ruim duizend kiesgerechtigden uitvoerde, vinden de meeste Nederlanders (69 procent) klimaatoverleg op internationaal niveau positief, maar er is maar een kleine groep (11 procent) die denkt dat zulk overleg harde maatregelen oplevert. Een meerderheid (56 procent) is van mening dat Nederland weinig invloed heeft op klimaatverandering wereldwijd.
Ruim de helft (58 procent) van de respondenten gelooft dat er nog tijd is om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. 15 procent is minder optimistisch en denkt dat het daar te laat voor is. Het zijn met name jongeren die vinden dat Nederland internationaal 'voorop moet lopen' qua klimaatbeleid. Waar 43 procent van de mensen tussen 18 en 34 jaar oud die mening heeft, is dat met 21 procent meer dan de helft minder onder 55-plussers.
Meer uit Binnenland
TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
19 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Johan Derksen staat dit jaar op de derde plek in de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Het is voor het eerst dat de tv-analist zo hoog in de lijst staat. Hij moet zijn baas John de Mol, die op de tweede plek staat, nog wel voor zich dulden. Arjen Lubach staat net als vorig jaar op de eerste plek.
5 uur geledenBARENDRECHT (ANP) - Barendrecht wil tegen de grens met Rotterdam alsnog een opvanglocatie voor asielzoekers realiseren. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
5 uur geledenBERLIJN (ANP) - Een landelijke spoorstaking in Duitsland is donderdagavond om 22.00 uur van start gegaan. Spoorpersoneel legt in totaal 24 uur het werk neer. De verwachting is dat daardoor duizenden treinen niet zullen rijden, zowel op regionale verbindingen als langeafstandstrajecten. NS heeft al aangekondigd dat er vrijdag geen internationale treinen tussen Nederland en Duitsland zullen rijden.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.
8 uur geleden