Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling: meer Nederlanders met weinig vertrouwen in de politiek

Peiling: meer Nederlanders met weinig vertrouwen in de politiek

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van zes op de tien de Nederlanders heeft "weinig" of "heel weinig" vertrouwen in de politiek. Dat blijkt uit een enquête die de NOS door Ipsos liet uitvoeren onder 1993 kiesgerechtigden. Vorig jaar ging het volgens de omroep nog om vier op de tien Nederlanders die weinig vertrouwen hadden in Den Haag.

Uit de peiling blijkt dat met name de trage kabinetsformatie en het regeringsbeleid ten aanzien van de woningmarkt en de zorg verantwoordelijk zijn voor het dalende vertrouwen. Ook de kindertoeslagenaffaire, de corona-aanpak en het klimaatbeleid hadden volgens Ipsos een negatieve impact. Het zijn vooral mensen die op Forum voor Democratie, PVV, SP en JA21 stemmen die zeggen weinig geloof te hebben in Den Haag.

Behalve het vertrouwen, zijn ook de rapportcijfers voor de regering het afgelopen jaar gedaald. Het huidige demissionaire kabinet krijgt volgens de peiling een 4,9. Ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen in maart was dat nog een 6. Ook het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is gedaald, aldus Ipsos. Minder dan de helft vindt dat Rutte de coronacrisis goed afhandelt. In 2020 was dat nog twee derde.

De bij het CDA opgestapte Pieter Omtzigt komt bij Ipsos uit de bus als de meest gewaardeerde politicus met het cijfer 7,0. Politieke nieuwkomers Laurens Dassen (Volt) en Caroline van der Plas (BBB) volgen met beiden een 6,0.

Meer uit Politiek

CDA-leider Hoekstra: stikstofdoelen halen in 2030 niet heilig

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd is voor coalitiepartij CDA "niet heilig". "Er is een herstart nodig van het proces. En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig", zegt partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD.

42 minuten geleden
Kabinet en coalitie wachten lastige klussen, erkent ook D66

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de coalitiepartijen hebben de komende weken een aantal moeilijke puzzels te leggen, erkent D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het wordt volgens hem "zeker lastig" oplossingen te vinden voor de sterk dalende koopkracht, de stikstofcrisis en het aanhoudende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

8 uur geleden
Minister Van der Wal boos op afzeggers stikstofoverleg

ARNHEM (ANP) - De vleesverwerkende industrie, veevoederbedrijven en de supermarkten nemen geen verantwoordelijkheid voor de broodnodige transitie waar Nederland voor staat. Iedereen in de voedselketen is cruciaal voor de oplossing van de stikstofcrisis en andere problemen die daarmee samenhangen. Door niet bij het overleg aan te schuiven ontlopen sommige partijen een hele grote verantwoordelijkheid.

13 uur geleden
Rutte erg bezorgd over koopkracht

ARNHEM (ANP) - Minister-president Mark Rutte is erg bezorgd over de koopkracht van de Nederlanders. Hij noemt dat een heel serieus probleem, waar een oplossing voor moet komen. Dat zei de premier na afloop van het stikstofoverleg van onderhandelaar Johan Remkes met de bankensector. Rutte en een aantal andere bewindslieden waren daarbij.

14 uur geleden
Banken praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - De banken Rabobank, ABN AMRO, ING en Triodos gaan donderdag om tafel met bemiddelaar Johan Remkes om te praten over het stikstofbeleid. Ook onder meer brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Transport en Logistiek Nederland en VNO-NCW zijn daarbij aanwezig.

1 dag geleden
Top kabinet en coalitiepartijen donderdag bijeen in Catshuis

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdagavond bijeen voor overleg in het Catshuis. Zij zullen een aantal actuele hoofdpijndossiers bespreken, zoals de koopkracht, de stikstofaanpak en de asielcrisis.

1 dag geleden
Veiligheidsberaad en gemeenten praten met kabinet over asielcrisis

NIJMEGEN (ANP) - Vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet overleggen woensdag opnieuw over de crisis in de asielopvang. Dat meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Het gesprek zal onder meer gaan over de aanwijzing door het kabinet van een hotel in Albergen als locatie voor de opvang van asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente Tubbergen.

1 dag geleden