
Peiling: gevaccineerde Nederlanders positief over boosterprik
AMSTERDAM (ANP) - Ruim acht op de tien van de Nederlanders die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, zou een boosterprik laten zetten zodra dat kan. Dat blijkt uit een peiling die de NOS onder bijna 2300 mensen liet uitvoeren door I&O Research.
Volgens het onderzoeksbureau, dat de peiling tussen afgelopen vrijdag (na de coronapersconferentie) en maandag uitvoerde, is 83 procent van de gevaccineerden positief over de boosterpik. Dat is een lichte stijging ten opzichte van september, toen ging het om 79 procent. Twee derde zou de prik zeker laten zetten, 22 procent noemt het nemen van een extra inenting waarschijnlijk.
Met name onder de gevaccineerde 35-plussers is er meer draagvlak gekomen voor de boosterprik, zien de onderzoekers. Bij jongeren staan er vergeleken met september ongeveer evenveel mensen welwillend tegenover een extra dosis van het coronavaccin.
De boosterprik is bedoeld om de bescherming tegen Covid-19 te versterken. De werking van de coronavaccins kan na verloop van tijd afnemen. De overheid geeft 60-plussers, bewoners van zorginstellingen en ook zorgpersoneel dat direct contact met patiënten heeft voorrang voor een extra prik. 60-minners zijn na deze groepen aan de beurt, ook al is dat volgens de Gezondheidsraad nog niet nodig. De raad adviseerde woensdag ook mensen met het syndroom van Down zo snel mogelijk een boosterprik te geven.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
2 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
12 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
3 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
4 uur geleden