Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling EenVandaag: Hoekstra en Rutte populairste ministers

Peiling EenVandaag: Hoekstra en Rutte populairste ministers

DEN HAAG (ANP) - Van alle ministers in het kabinet Rutte III krijgt Wopke Hoekstra van Financiën het meeste vertrouwen van Nederlanders. Premier Mark Rutte eindigt dit jaar als tweede in een peiling van EenVandaag. Het programma hield een enquête onder ruim 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Zeven op de tien deelnemers (69 procent) hebben vertrouwen in Hoekstra. Veel mensen omschrijven hem als ‘kundig’. Ook vinden ze dat hij taaie kost duidelijk kan overbrengen, al wordt hij ook omschreven als ‘degelijk’ en ‘saai’, aldus EenVandaag.

Vertrouwen

De helft (53 procent) van de ondervraagden heeft vertrouwen in Rutte. Eerder werd hij door veel mensen vooral gezien als iemand die opkwam voor de belangen van VVD-kiezers. De grootste groep, 47 procent, vindt Rutte nu vooral een premier voor alle Nederlanders, vier op de tien (42 procent) vinden nog dat hij vooral een VVD-leider is.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees viel vorig jaar nog buiten de top 10, maar eindigt dit jaar als derde. Bijna de helft, 48 procent, heeft vertrouwen in hem. Hij wordt gezien als hét gezicht van de steunpakketten. Ook wordt hij vaak omschreven als ‘harde werker’, vooral in relatie tot het Pensioenakkoord.

Ranglijst

Het onderzoek over het kabinet is gehouden van 9 tot en met 11 september 2020.

Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat in de ranglijst van EenVandaag op de 8e plek. Hij schond op zijn eigen bruiloft coronaregels. In hem heeft, na het debat over zijn bruiloft, 37 procent vertrouwen. Uit een onderzoek van I&O Research kwam zaterdag naar voren dat dat schenden van die coronaregels Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vertrouwen heeft gekost. Volgens die enquête in de aanloop naar Prinsjesdag lag zijn waarderingscijfer als lid van het kabinet steeds rond de 6, maar daalde dat na zijn bruiloft naar 5,2. In die peiling, onder ruim 2000 mensen, was hij de laagst gewaardeerde minister. De helft van die groep ondervraagden (52 procent) zei hem hem niet langer "geloofwaardig als minister van Justitie" te vinden, concludeerde I&O Research.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

7 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

7 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

8 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

8 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

9 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

9 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

9 uur geleden