Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling: een op drie wil strengere coronaregels en handhaving

Peiling: een op drie wil strengere coronaregels en handhaving

UTRECHT (ANP) - De coronamaatregelen en handhaving daarvan mogen wel wat strenger, vindt meer dan een op de drie ondervraagden in een onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel. Aan de peiling deden 2302 mensen mee. Op de vraag "Wat kan volgens u beter in de aanpak van het coronavirus?", gaf 36 procent antwoorden die neerkwamen op een roep om meer bindende voorschriften en betere handhaving.

Van de respondenten noemde 13 procent duidelijkheid als verbeterpunt. Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat de overheid beter moet duidelijk maken wat wel en niet is toegestaan. De coronamaatregelen worden regelmatig aangepast en niet iedereen kan dat bijbenen, zo blijkt.

Toch zeggen ook veel mensen de informatievoorziening juist wel te waarderen. De onderzoekers vroegen in de steekproef ook wat mensen wél goed vinden gaan in de aanpak om het coronavirus terug te dringen. De informatieverstrekking en persconferenties van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge behoren met 16 procent tot de meest genoemde positieve punten. Een op de tien ondervraagden is uitermate negatief en vindt dat weinig of niets goed is gegaan in de bestrijding van het virus.

De peiling is half oktober uitgevoerd onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Ze waren tussen de 27 en 93 jaar. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagden was 66 jaar.

Meer uit Binnenland

Verschillende sloten in Ter Aar afgesloten vanwege brand

TER AAR (ANP) - In Ter Aar heeft het lokale waterschap de uitvoer van verschillende sloten afgesloten vanwege de brand die vrijdagnacht meerdere bedrijfspanden heeft verwoest. Dit om te voorkomen dat afgevoerd bluswater dat is vervuild door rookdeeltjes via sloten terechtkomt in groter water, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.

24 minuten geleden
Oppositie wil debat over actie verkenners omtrent positie Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer stuurt aan op een debat over de reconstructie van Nieuwsuur over de acties van verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren in maart 2021. Hoewel het niet de taak is van verkenners, gingen ze destijds zelf actief aan de slag met de positie van Kamerlid Pieter Omtzigt. Ze zagen hem als een probleem en risico voor een toekomstig kabinet waarin het CDA zou zitten, en bespraken dat met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

2 uur geleden
Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

2 uur geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

3 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

3 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

3 uur geleden