Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pegida-voorman Wagensveld voor rechter wegens groepsbelediging

Pegida-voorman Wagensveld voor rechter wegens groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld moet op 9 november voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem wegens groepsbelediging, omdat hij op 22 januari van dit jaar "aanhangers van de Koran" heeft beledigd terwijl hij in Den Haag een koran verscheurde. Wagensveld wordt niet vervolgd voor het verscheuren van het boek, aangezien dat volgens het OM geloofskritiek is en dat is niet strafbaar.

De voorman van de antimoslimbeweging Pegida voerde zijn actie uit in de buurt van de tijdelijke Tweede Kamer. Bij het verscheuren van de koran zei hij volgens het OM: "Wanneer ik de koran aan flarden wil scheuren moet dat gewoon kunnen. Fascistisch boek. Het is net zo erg als de Mein Kampf. Aanhangers volgen dezelfde ideologie als Hitler." Diverse mensen deden aangifte bij het OM, dat een strafrechtelijk onderzoek startte.

De actie leidde tot demonstraties en afkeuringen uit moslimlanden. Wagensveld heeft in augustus van dit jaar nog eens een koran verscheurd voor de deur van de Turkse ambassade in Den Haag.

Volgens het OM is het opzettelijk beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst of levensovertuiging strafbaar. Daar heeft de 54-jarige man zich schuldig aan gemaakt, aldus het OM. Het OM realiseert zich dat het verscheuren van de koran onrust heeft veroorzaakt binnen verschillende moslimgemeenschappen, maar dat is geen maatstaf voor strafbaarheid en daar vervolgt het OM Wagensveld dan ook niet voor.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden