Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pegida-voorman houdt protestactie bij behandeling rechtszaak

Pegida-voorman houdt protestactie bij behandeling rechtszaak

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld gaat woensdagmiddag in Arnhem een protestactie houden. Dat zal zeer waarschijnlijk het verbranden van een koran zijn. Wagensveld mag woensdag in Arnhem komen, omdat de rechtbank dan zijn bezwaar behandelt tegen het gebiedsverbod dat burgemeester Ahmed Marcouch hem oplegde. Op grond van het gebiedsverbod mag de Pegida-leider zich een halfjaar lang helemaal niet in Arnhem vertonen, maar er geldt een uitzondering voor het bijwonen van een rechtszaak in het gerechtsgebouw aan de Walburgstraat.

De rechtbank hanteert woensdag de normale veiligheidsregels, aldus een woordvoerster. Die schrijven onder meer voor dat er in het Paleis van Justitie niks verbrand mag worden. Als er ongeoorloofde dingen gebeuren grijpt de beveiliging van de rechtbank in. Om in het gebouw te komen moeten bezoekers altijd al langs detectiepoortjes. Als er op de stoep van het gerechtsgebouw iets gebeurt, is dat een zaak van de politie, aldus de rechtbank.

De politie heeft net als de gemeente Arnhem de komst van Wagensveld voorbereid, zeggen woordvoerders. Zo wordt er rekening gehouden met tegendemonstranten. Als Wagensveld voor de behandeling van zijn bezwaar demonstreert, kan hij worden opgepakt op grond van het gebiedsverbod. Als hij dat na de zitting doet hangt het er vanaf of het verbod dan nog geldt, zegt een woordvoerster van de gemeente. De rechtbank zou het verbod ook direct kunnen verwerpen.

Wagensveld kreeg het gebiedsverbod omdat hij afgelopen zaterdag een koran wilde verbranden in Arnhem. Dat werd verboden, maar hij wilde toch komen. Volgens Marcouch zou dat tot zeer ernstige wanordelijkheden en zelfs terroristisch gevaar kunnen leiden. Enkele raadsfracties willen woensdag aan het begin van de raadsvergadering van Marcouch horen hoe groot de terreurdreiging in Arnhem precies was.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

2 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

9 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

11 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

11 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

14 uur geleden