Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PEC-supporters verwijderd van racismeprotest Zwolle

PEC-supporters verwijderd van racismeprotest Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Met een noodbevel in de hand heeft de politie zondag een tiental leden van de harde kern van de supportersgroep van PEC Zwolle uit het Wezenlandenpark verwijderd. In het park werd een betoging tegen racisme gehouden.

Het noodbevel was afgevaardigd nadat bij de politie bekend werd dat leden van de harde kernen van voetbalclubs PEC Zwolle en Cambuur naar het park wilden gaan, zei een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Het bevel ter voorkoming van verstoring van de openbare orde geldt voor de rest van de dag voor het Wezenlandenpark in Zwolle.

De demonstratie in het park is een initiatief van de Zwolse homogemeenschap. Er kwamen vele honderden betogers op af. Met een stil en ingetogen protest sloten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Lhbti'ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, aldus een woordvoerder.

Black Lives Matter

Betogers die in de vorm van een hart stonden, hielden na een minuut stilte zwarte borden omhoog. Vanuit de lucht schoot een drone een foto van dit zwarte hart.

Met de vuist in de lucht gebald schreeuwden de betogers minutenlang "black lives matter" en "no justice no peace". Op een aantal protestborden werd aandacht gevraagd voor de zaak van Tomy Holten, 'de Zwolse George Floyd'. Hij overleed in maart na een arrestatie door agenten. "Er wordt eerst gemept, dan pas worden vragen gesteld. Tomy Holten heeft dit meegemaakt", zei demonstrant Louis de Freitas die het publiek kort toe mocht spreken.

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle noemde het vooraf in een tweet "een belangrijk grondrecht om je mening te kunnen uiten tegen discriminatie". De gemeente Zwolle had vooraf een maximum aantal betogers ingesteld van 2400 in verband met corona-richtlijnen. De organisatie hield anderhalve meter afstand tussen de betogers. De politie was op de achtergrond met busjes en te paard aanwezig.

Meer uit Binnenland

Voorlopig geen NIOD-onderzoek naar verleden Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies begint voorlopig geen onderzoek naar het verleden van prins Bernhard. Als er een verzoek komt naar aanleiding van de vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de echtgenoot van koningin Juliana, wordt dat in overweging genomen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

10 minuten geleden
Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft lange tijd niet geweten dat de terugvordering van kinderopvangtoeslagen de betrokken ouders in diepe financiële ellende stortte. Dat kwam omdat de Belastingdienst op de zitting altijd meldde dat er een betalingsregeling zou komen, "maar er werd ons een ander verhaal verteld dan in werkelijkheid gebeurde", zei voorzitter Bart Jan van Ettekoven, sinds 2017 voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

28 minuten geleden
COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

1 uur geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

2 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

4 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

5 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

5 uur geleden