Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pearle-moeder blijft ondanks geruzie fusie met Essilor steunen

Pearle-moeder blijft ondanks geruzie fusie met Essilor steunen

AMSTERDAM (ANP) - GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eye Wish, staat nog altijd achter de geplande miljardenovername door brillenconcern EssilorLuxottica. De twee beoogde fusiepartners vechten sinds de uitbraak van de coronapandemie een juridisch conflict uit rond de deal ter waarde van 7,3 miljard euro. Toch ziet GrandVision-topman Stephan Borchert daarin geen belemmering voor de inlijving, meldde hij bij de presentatie van de jaarcijfers.

"We blijven EssilorLuxottica steunen bij de afronding van de overname van GrandVision en werken aan de benodigde goedkeuring van toezichthouders", zo verklaarde Borchert.

EssilorLuxottica, het bedrijf achter merken als Ray-Ban, Oakley en Varilux, stond eerder deze week nog in de rechtbank tegenover GrandVision in een hoger beroep. Een advocaat van het Frans-Italiaanse concern zei toen dat de miljardendealop breken staat, tekende zakenkrant Het Financieele Dagblad op uit zijn mond.

Hoger beroep

EssilorLuxottica ging in hoger beroep nadat de rechter eerder zijn eis van inzage in de GrandVision-administratie had afgewezen. EssilorLuxottica beweert zelf meer informatie te willen omdat het GrandVision ervan verdenkt overname-afspraken te hebben geschonden gedurende de lockdowns tegen de coronapandemie. Maar volgens GrandVision wil het bedrijf met de opgevraagde informatie alleen maar een lagere overnameprijs uitonderhandelen.

De coronacrisis drukte zwaar op de resultaten van de optiek- en audiciensketens van GrandVision. Omdat met name in het voorjaar van 2020 veel zaken de deuren sloten, daalde de omzet in 2020 met bijna 14 procent tot 3,5 miljard euro. Daarop leed het bedrijf een verlies van 45 miljoen euro.

Vooruitblikkend op het lopende boekjaar ziet GrandVision vooral veel onzekerheid. Lockdownmaatregelen in belangrijke markten, naast Nederland ook Frankrijk en Belgiƫ, zijn aan het begin van 2021 verlengd of aangescherpt. Hoewel veel als essentieel aangemerkte opticienszaken open mogen blijven, kampen ze wel met een daling van winkelend publiek.

Meer uit Financieel

Nederlandse winkels CASA blijven voorlopig dicht na bankroet

DEN HAAG (ANP) - De achttien Nederlandse zaken van de failliete interieurwinkelketen CASA blijven voorlopig dicht. Of er een doorstart in zit voor het bedrijf is nog onbekend. "De activiteiten liggen nu even stil, ik ga de komende tijd onderzoeken wat we moeten doen om het faillissement goed af te wikkelen", zegt curator Bart Louwerier.

8 minuten geleden
Chinese elektronicafabrikant Xiaomi komt met AI-model

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese elektronicafabrikant Xiaomi komt met zijn eigen AI-model dat lijkt op dat van de Chinese chatbot DeepSeek. Hiermee voegt Xiaomi zich bij het groeiende aantal Chinese bedrijven die in de ontwikkeling van AI-toepassingen zijn gestapt sinds de opmars van DeepSeek in januari.

41 minuten geleden
Economie eurozone groeit sterker dan verwacht in eerste kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat groeide de economie van het eurogebied met 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Economen hadden gerekend op een groei van 0,2 procent, na een groei van eveneens 0,2 procent in het laatste kwartaal van 2024.

1 uur geleden
Ebusco keldert 76 procent na nieuwe faillissementsdreiging

DEURNE (ANP) - Het aandeel van elektrische bussenfabrikant Ebusco is woensdagochtend in elkaar gestort, nadat duidelijk werd dat het bedrijf opnieuw in acute geldproblemen verkeert. Ebusco ging, na een vertraagde opening, 76 procent onderuit. Het aandeel ging van 58 cent naar 14 cent, het laagste niveau ooit.

1 uur geleden
TotalEnergies boekt veel minder winst door gedaalde olieprijzen

COURBEVOIE (ANP/AFP) - TotalEnergies heeft het afgelopen kwartaal flink minder winst geboekt. Het Franse olie- en gasconcern had last van de flink gedaalde prijzen voor ruwe olie.

2 uur geleden
Economie groeit nog maar 0,1 procent door voorzichtige consument

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar nog maar met 0,1 procent gegroeid. Alleen door hogere uitgaven van de overheid aan zorg- en salariskosten kwam het bruto binnenlands product (bbp) nog nipt hoger uit dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten besteedden minder aan onder meer auto's en voedingsmiddelen, wat volgens CBS-hoofdeconoom Frank Notten past in de wereldwijde economische onzekerheid.

2 uur geleden
Muziekconcern UMG bovenaan in AEX, Adyen zakt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Universal Music Group (UMG) was woensdag de grootste stijger in de AEX-index op het Damrak. Het muziekconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst, dankzij sterke verkopen van populaire artiesten als Kendrick Lamar, Sabrina Carpenter en Lady Gaga. Topman Lucian Grainge sprak van sterke resultaten. Het aandeel steeg ruim 5 procent. Adyen zakte daarentegen 5,5 procent. De kwartaalomzet van het bedrijf, dat transacties verwerkt voor bedrijven als Facebook-moederbedrijf Meta, Uber, H&M, eBay en Microsoft, viel tegen.

3 uur geleden