Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pearle-moeder blijft ondanks geruzie fusie met Essilor steunen

Pearle-moeder blijft ondanks geruzie fusie met Essilor steunen

AMSTERDAM (ANP) - GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eye Wish, staat nog altijd achter de geplande miljardenovername door brillenconcern EssilorLuxottica. De twee beoogde fusiepartners vechten sinds de uitbraak van de coronapandemie een juridisch conflict uit rond de deal ter waarde van 7,3 miljard euro. Toch ziet GrandVision-topman Stephan Borchert daarin geen belemmering voor de inlijving, meldde hij bij de presentatie van de jaarcijfers.

"We blijven EssilorLuxottica steunen bij de afronding van de overname van GrandVision en werken aan de benodigde goedkeuring van toezichthouders", zo verklaarde Borchert.

EssilorLuxottica, het bedrijf achter merken als Ray-Ban, Oakley en Varilux, stond eerder deze week nog in de rechtbank tegenover GrandVision in een hoger beroep. Een advocaat van het Frans-Italiaanse concern zei toen dat de miljardendealop breken staat, tekende zakenkrant Het Financieele Dagblad op uit zijn mond.

Hoger beroep

EssilorLuxottica ging in hoger beroep nadat de rechter eerder zijn eis van inzage in de GrandVision-administratie had afgewezen. EssilorLuxottica beweert zelf meer informatie te willen omdat het GrandVision ervan verdenkt overname-afspraken te hebben geschonden gedurende de lockdowns tegen de coronapandemie. Maar volgens GrandVision wil het bedrijf met de opgevraagde informatie alleen maar een lagere overnameprijs uitonderhandelen.

De coronacrisis drukte zwaar op de resultaten van de optiek- en audiciensketens van GrandVision. Omdat met name in het voorjaar van 2020 veel zaken de deuren sloten, daalde de omzet in 2020 met bijna 14 procent tot 3,5 miljard euro. Daarop leed het bedrijf een verlies van 45 miljoen euro.

Vooruitblikkend op het lopende boekjaar ziet GrandVision vooral veel onzekerheid. Lockdownmaatregelen in belangrijke markten, naast Nederland ook Frankrijk en Belgiƫ, zijn aan het begin van 2021 verlengd of aangescherpt. Hoewel veel als essentieel aangemerkte opticienszaken open mogen blijven, kampen ze wel met een daling van winkelend publiek.

Meer uit Financieel

AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

9 minuten geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

27 minuten geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

28 minuten geleden
Meeste Nederlandse cryptobezitters beleggen voor lange termijn

DEN BOSCH (ANP) - De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo'n 85 procent, beleggen voor de lange termijn. Deze groep koopt en bewaart digitale munten en hoopt op de lange termijn rendement te maken, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders.

1 uur geleden
Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

AMSTERDAM (ANP) - Op zestien knelpunten op de Nederlandse rijkswegen zullen de files de komende jaren flink toenemen als gevolg van door stikstof stilgelegde wegenprojecten. In totaal gaat het in de periode 2024 tot 2030 om 14,5 miljoen extra voertuigverliesuren, ofwel uren vertraging. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Ter vergelijking: in heel 2022 hebben alle weggebruikers samen 58,1 miljoen uur extra moeten reizen door files, volgens cijfers van Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

8 uur geleden