Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PCR-test bij aankomst niet verplicht voor reizigers uit Z-Afrika

PCR-test bij aankomst niet verplicht voor reizigers uit Z-Afrika

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die vanuit zuidelijk Afrika aankomen in Nederland hoeven bij aankomst niet verplicht een PCR-test af te laten nemen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag nog dat iedereen na aankomst uit een land met zeer hoog risico wel een PCR-test moet laten afnemen. Tot dusver waren twee negatieve tests vooraf voldoende. De test achteraf "hebben we toegevoegd aan de verplichting die sowieso geldt", aldus De Jonge.

Maar die test op Schiphol blijkt vrijwillig, bevestigt het ministerie na berichtgeving door de Telegraaf. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat reizigers die vanaf zondag worden gerepatrieerd een test krijgen aangeboden "voor onderzoeksdoeleinden" en dus niet verplicht zijn.

Ook gevaccineerden die nu vanuit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Botswana, Malawi, Lesotho of Eswatini (Swaziland) naar Nederland vliegen, moeten bij aankomt in quarantaine voor minstens vijf dagen. Test iemand na vijf dagen negatief, dan mag diegene weer uit isolatie. Zonder test duurt de quarantaine tien dagen.

Boete van 339 euro

Iedereen wordt tijdens de quarantaine gebeld voor controle en ook gemeenten gaan aan de deur controleren als het aan De Jonge ligt. Eerder werd alleen per steekproef gecontroleerd. Op het schenden van de quarantaineplicht staat een boete van 339 euro.

Er zijn meer landen die als zeerhoogrisicogebied worden bestempeld, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Venezuela, Armenië of Oekraïne. Maar omdat hier geen 'zorgwekkende virusvariant' rondgaat, zoals de Omikronvariant uit zuidelijk Afrika, hoeven gevaccineerde reizigers uit deze landen niet verplicht in quarantaine. Ongevaccineerden moeten dat wel. Vrijwel altijd is een dubbele negatieve testuitslag nodig voor reizen uit gebieden met een zeer hoog risico.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AadRolloos 1 maand geleden
Hugo weet je het nog wel wat een beleid, o ja, wan beleid is ook beleid
volijke 1 maand geleden
Als het dan allemaal zo alarmerend is volgens De Jonge waarom dan zo'n slap beleid. Tien dagen verplicht isoleren in een zwaar bewaakt hotel!! Gevaccineerd of niet!
Martine47 1 maand geleden
Portugal doet dat beter...iedereen die naar Portugal gaat moet zich laten testen voor hij dit land binnen mag vanaf 1 december.!!!!

Meer uit Gezond

Vorige week kwart van de boosterprikken gezet zonder afspraak

UTRECHT (ANP) - Voor ongeveer een kwart van alle boosterprikken die afgelopen week bij de GGD'en is gezet, was vooraf geen afspraak gemaakt. Dat laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.

8 uur geleden
Meer dan 58.000 positieve coronatests gemeld bij RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 58.666 coronagevallen geregistreerd. Maar het werkelijke aantal was hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.

9 uur geleden
Achterstand RIVM stijgt: 78.000 positieve coronatests niet gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, blijft snel oplopen. De achterstand bedraagt nu ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan op dinsdag, de grootste toename in een dag sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de achterstand deelt.

9 uur geleden
Iets minder Covidpatiënten in ziekenhuis, minder dan 250 op ic

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag iets afgenomen, na drie dagen van lichte toenames. In totaal liggen er nu nog 1154 mensen met het coronavirus onder de leden, 9 minder dan dinsdag.

10 uur geleden
Van Dissel: kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron

DEN HAAG (ANP) - De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.

12 uur geleden
Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

AMSTERDAM (ANP) - Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciële toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

1 dag geleden
Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

BILTHOVEN (ANP) - De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

1 dag geleden