
PBL verlaagt verwachtingen voor zonneparken en windmolens op land
DEN HAAG (ANP) - De groei van het aantal windmolen- en zonneparken op land begint te haperen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert in een donderdag verschenen rapport dat het doel voor 2030 nog "goed haalbaar" is, maar schroeft tegelijkertijd de verwachtingen iets omlaag.
Met de huidige trends ziet het ernaar uit dat in het jaar 2030 tussen de 34 en 44 terawattuur (TWh) stroom wordt opgewekt met wind- en zonneparken op het land. In de vorige twee rapportages die het PBL hierover uitbracht, werd die productie nog geschat op 35 tot 46 TWh.
Met deze cijfers is het nog steeds "zeer waarschijnlijk" dat het doel uit het Nederlandse Klimaatakkoord wordt gehaald. In 2019 werd afgesproken dat in 2030 voor 35 TWh stroom uit zon en wind op land moet worden opgewekt. Als een deel van de zonnepanelen op huizen hierin wordt meegeteld, levert dat nog eens 5 TWh per jaar op.
'Oponthoud'
Als alle regionale ambities die eerder zijn opgesteld worden waargemaakt, dan zou het totaal een stuk hoger uitkomen, op 55 TWh in 2030. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) maakte vorig jaar duidelijk dat hij dit als streefdoel ziet. Dat is echter niet in zicht. Ongeveer de helft van de dertig energieregio's "heeft moeite om koers te houden", zegt onderzoeker Jan Matthijsen. Daaronder zijn bijvoorbeeld delen van Zuid-Holland en Zuid-Limburg.
Het planbureau ziet diverse factoren die groei belemmeren, van strengere regels voor wind- en zonneparken tot het overvol raken van het stroomnet. Ook is er onzekerheid over toekomstige subsidies. Projecten lopen inmiddels "regelmatig oponthoud op", sommige worden afgeblazen. Voorheen gebeurde dat nauwelijks.
Overlast
"Dat kan problematisch worden voor het tijdperk na 2030", zegt Matthijsen. Om het land te verduurzamen, zullen veel meer processen op duurzame stroom moeten gaan draaien, in plaats van op fossiele bronnen. Het overgrote deel van die groene stroom zal volgens experts van wind op zee komen. "De uitrol daarvan is enorm, maar het maakt wind op land zeker niet overbodig", zegt de PBL-onderzoeker.
Op de achtergrond woedt een strijd om de schaarse ruimte. De overheid kondigde dit najaar nog aan dat voor zonneparken op landbouwgrond of in natuurgebieden het principe 'nee, tenzij' gaat gelden. Zonnepanelen moeten bij voorkeur op daken en gevels. Ook voor windturbines op land zijn strengere regels in de maak tegen overlast. "Voor de ontwikkeling van projecten is het belangrijk dat er duidelijkheid komt over de spelregels", benadrukt het PBL.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
8 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
9 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
11 uur geleden