
PBL: Randstad binnen EU het gevoeligst voor slechte brexit
DEN HAAG (ANP) - Voor de Randstad staat veel op het spel bij de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Britten en de Europese Unie. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een nieuw onderzoek dat van alle EU-landen Nederland het heftigst te lijden heeft onder de effecten van een slecht brexitverdrag.
Vooral de Randstadregio’s gaan een harde brexit voelen. Harder nog dan het Verenigd Koninkrijk als geheel, verwacht Mark Thissen van het PBL, die samen met economen van universiteiten in Rotterdam, Birmingham en Sheffield de effecten van de brexit voor Nederland en Europa onderzocht.
"Het gemiddelde belang is minder groot in de EU als geheel en in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland. Voor de bedrijfstakken die met name exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zijn de uit te onderhandelen tarieven van grote invloed", zegt Thissen. Het gaat dan om de landbouw, voedingsmiddelenindustrie, handel en transport. "Nederland, en dan met name de Randstad, heeft daarom het meest te verliezen bij een slecht brexitverdrag."
Volgens het PBL is in het Verenigd Koninkrijk met name Londen afhankelijk van een goede deal, terwijl in Europa de belangen tegengesteld en verdeeld zijn. Ook voor landen als Frankrijk en Zweden zijn de details van de deal belangrijk voor hun concurrentiepositie, maar daar wegen positieve en negatieve effecten van de brexit grotendeels tegen elkaar op.
Woensdag meldden experts van kredietverzekeraar Euler Hermes al dat het Nederland waarschijnlijk 4,8 miljard euro aan export gaat kosten als het Verenigd Koninkrijk eind dit jaar de Europese Unie verlaat zonder handelsakkoord.
Meer uit Financieel
SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.
19 minuten geledenPRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.
1 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Vijf grote Chinese staatsbedrijven hebben aangekondigd hun beursnoteringen op Wall Street te schrappen. De ondernemingen stonden op de lijst van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC van Chinese bedrijven die niet voldoen aan een twee jaar oude wet voor buitenlandse ondernemingen met een beursnotering in de Verenigde Staten.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) stopt volgend jaar met de wereldwijde verkoop van babypoeder met talk dat kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf wil zich enkel richten op babypoeder op basis van maïszetmeel, dat al in verschillende landen verkrijgbaar is.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar won een dag eerder al bijna 9 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en kreeg er nog eens 3 procent bij na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 2 procent) werd daarentegen van de hand gedaan na het recente sterke koersherstel.
2 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan heeft meer energie uit kerncentrales nodig om de energievoorziening voor de toekomst veilig te stellen. Dat heeft de nieuwe minister van Economische Zaken, Handel en Industrie Yasutoshi Nishimura gezegd. Volgens hem moeten daarom meer reactoren heropgestart worden.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.
3 uur geleden