Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

Dat het grote probleem zit in de uitvoering, kwam in eerdere rapporten van de Verenigde Naties ook al naar voren. VN-milieubureau UNEP berekende dat met het huidige klimaatbeleid de aarde eind deze eeuw zo'n 3 graden warmer is dan voor de industrialisatie. UNEP keek hierbij vooral naar het beleid en de plannen voor 2030. PBL en wereldwijde partners in onder meer de Verenigde Staten, China en India hebben verder gekeken, ook naar 2050.

"Ruim honderd landen hebben inmiddels beloofd de uitstoot naar nul te brengen", legt Van Vuuren uit. Zo wil Europa klimaatneutraal zijn in 2050, China in 2060 en India in 2070. Die scenario's heeft het PBL samen met andere instituten allemaal doorgerekend. Om de opwarming daadwerkelijk te beperken tot 2 graden zouden alle landen nú al naar hun klimaatneutrale belofte toe moeten bewegen. Dat betekent: stoppen met het uitstoten van broeikasgassen. "Helemaal rechtvaardig is dat niet", zegt Van Vuuren ook.

Rechtvaardigheid

Dat is omdat landen in Europa historisch gezien al veel langer broeikasgassen uitstoten dan bijvoorbeeld India. "Het volgende rapport gaat daarom over rechtvaardigheid", kondigt de onderzoeker alvast aan. Het PBL heeft ook een tool gemaakt, waarvan maandag de bètaversie is gelanceerd. Daarop is te zien dat Nederland direct de uitstoot zou moeten verminderen, terwijl India over de jaren heen nog lang niet zoveel heeft uitgestoten als Nederland.

Overigens erkennen wereldleiders in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 ook dat de opwarming van de aarde bij voorkeur beperkt wordt tot 1,5 graad, en anders maximaal 2 graden. Om die 1,5 graad te bereiken, is internationale samenwerking essentieel omdat nog meer landen moeten beloven klimaatneutraal te worden, zegt Van Vuuren. "En zou het waarschijnlijk rechtvaardiger zijn als Europa eerder klimaatneutraal wordt dan 2050."

Meer uit Binnenland

Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema. Zij liet in september weten nog zes jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.

36 minuten geleden
Commissie Haagse raad praat over rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - In een commissie van de gemeenteraad van Den Haag wordt woensdag gedebatteerd over de rellen rond een Eritrees feest zo'n anderhalve week geleden. Enkele honderden tegenstanders van de machthebbers in Eritrea probeerden toen een feest van aanhangers van het bewind aan te vallen. Daarbij raakten ze slaags met de politie.

52 minuten geleden
14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

11 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

11 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

12 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

12 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

13 uur geleden