Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PBL-directeur is klaar met 'enorm uitstelgedrag' overheid

PBL-directeur is klaar met 'enorm uitstelgedrag' overheid

DEN HAAG (ANP) - Marko Hekkert, sinds begin dit jaar directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), heeft alvast een dringend advies voor het volgende kabinet: stop met uitstellen en stel strategieën op voor de lange termijn. Alleen dan lukt het volgens hem om de problemen op het gebied van natuur, klimaat en woningbouw effectief aan te pakken.

"Op veel dimensies zijn we niet waar we willen zijn, maar we weten dat ook al heel lang", verzucht Hekkert. "De overheid heeft enorm last van uitstelgedrag. We hebben de neiging heel lang te wachten met maatregelen, totdat het crisis wordt. Als je steeds zo laat begint, is het ontzettend veel moeilijker om de samenleving mee te krijgen." Hij zou graag zien dat de volgende regering "met die wetmatigheid breekt".

Hekkert presenteert donderdagavond in Amsterdam een rapport aan demissionair premier Mark Rutte, waarin het PBL nog eens duidelijk maakt hoezeer Nederland achterligt op diverse doelen. Een greep: veel dijken en dammen voldoen niet aan de normen, bij 26 procent is verbetering zelfs "urgent". De circulaire economie komt nog amper van de grond; de gewenste halvering van het grondstoffengebruik in 2030 is totaal niet in zicht. Recyclen doen we wel, maar daar komen vooral 'laagwaardige' producten uit voort. Afgelopen jaar ging ook meer afval de verbrandingsoven in.

Vervuilde wateren

De wateren in ons land zijn nog altijd sterk vervuild. Slechts 14 procent voldoet aan de Europese Kaderrichtlijn Water, terwijl Nederland daar in 2027 op kan worden afgerekend. Qua biodiversiteit gaat de achteruitgang ook door; slechts 26 procent van de planten- en diersoorten kent een "gunstige staat van instandhouding". Veel van die problemen hangen samen met de landbouw. Die heeft sinds 1990 wel grote stappen gezet op milieugebied, klinkt het, maar sinds 2010 is die vooruitgang volgens PBL-onderszoekers gestagneerd.

Het PBL gaat ook in op het klimaatbeleid, maar geeft nog niks weg over de nieuwste berekeningen omtrent de uitstoot van broeikasgassen. Daar rapporteert het planbureau volgende week, tijdens Prinsjesdag, uitgebreid over in de Klimaat- en Energieverkenning (KEV). Daarin zijn de effecten doorgerekend van het extra klimaatpakket dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) dit voorjaar presenteerde.

Klimaatakkoord

Over de klimaatwet en het Nederlandse Klimaatakkoord is directeur Hekkert zeer positief. "Het Klimaatakkoord laat zien dat als heel veel partijen in de samenleving zoiets omarmen, er tractie ontstaat om dingen te gaan ontwikkelen", zegt hij.

Meer uit Politiek

RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

2 uur geleden
Schoof: kabinet tornt niet aan geld voor verlaging eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.

2 dagen geleden
Kabinet in beroep tegen vernietiging natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.

2 dagen geleden
Ambtelijk advies aan nieuw kabinet: verbeter saldo met 7 miljard

DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.

2 dagen geleden
Keijzer wil woningdelen en tijdelijke huizen voor statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.

2 dagen geleden
Wiersma komt met wet om stikstofdoelen te vervangen

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.

2 dagen geleden
Schoof ziet bij 'coalition of the willing' eendracht met VS

LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.

2 dagen geleden