
PAX: rapport Hawija betekent weinig voor gedupeerden
UTRECHT (ANP) - Vredesorganisatie PAX verwacht niet dat het rapport van de commissie-Sorgdrager van grote waarde zal zijn voor de gedupeerden van het Nederlandse bombardement op het Iraakse Hawija in 2015. "Zolang er geen individuele vergoeding en gemeende excuses komen, verwacht ik niet dat het voor de slachtoffers heel veel betekenis gaat hebben", zegt Erin Bijl, projectleider burgerbescherming bij PAX.
De organisatie deed samen met de Universiteit Utrecht en de Iraakse niet-gouvernementele organisatie (ngo) Al-Ghad onderzoek in de stad naar de gevolgen van de aanval. Na gesprekken met meer dan honderd slachtoffers en tientallen 'sleutelfiguren', onder wie de burgemeester, constateerden de organisaties dat een groot deel van hen zich in de steek gelaten voelde door Nederland. Ze deden in 2022 de aanbeveling aan de Nederlandse regering om excuses te maken aan de bevolking van Hawija en schade van individuele burgers en van de gemeenschap te vergoeden.
PAX is blij dat het rapport er is en spreekt van "belangrijke conclusies". Wel is het voor de lokale bevolking van minder waarde, zegt Bijl. "De frustratie en woede over hoe Nederland het herstel heeft geregeld is nog altijd groot. Mensen voelen zich niet erkend en veel van hen zijn blijven zitten met hoge medische kosten door blijvend letsel. Ook hebben mensen veel kosten gemaakt om bijvoorbeeld hun winkel na de verwoesting te herstellen."
'Excuses en compensatie'
Het kabinet heeft 4,5 miljoen euro gestoken in herstelprojecten. Bij de presentatie van het rapport erkende oud-minister Winnie Sorgdrager maandag dat dat "te weinig en te laat" is. "Alles was kapot. En ja, dan doe je met 4,5 miljoen niet zoveel", zei ze tegen het ANP. PAX onderstreept dat en vindt dat er vanuit Defensie weinig aandacht is voor compensatie voor gedupeerden. "Er zijn twee infrastructuurprojecten opgezet, maar voor slachtoffers is daarmee maar een deel van de schade hersteld", zegt Bijl. "Ze willen excuses en individuele compensatie om hun leven weer op de rit te krijgen."
Minister Ruben Brekelmans van Defensie zegt dat hij gaat kijken of er meer compensatie nodig is.
Bij het bombardement kwamen zeker zeventig burgers om het leven. De commissie-Sorgdrager oordeelde dat de slachtoffers vielen als gevolg van een gebrek aan inlichtingen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
31 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
32 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
1 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overkoepelende organisatie voor basisscholen, de PO-Raad, is positief over de stap van Amsterdamse scholen om de inhuur van externe leraren af te bouwen. "We zijn sowieso voor zoveel mogelijk mensen in dienst bij de school en vaste gezichten voor de klas. Het is goed voor leerlingen, hun ouders en de school", zegt de raad.
3 uur geleden