
Paus verklaart pater karmeliet Titus Brandsma heilig
ROME (ANP) - Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) zondagmorgen heilig verklaard. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein. Bij het noemen van de naam van Brandsma als nieuwe heilige ging een gejuich op vanuit de groep Nederlanders die naar Rome reisde om de heiligverklaring mee te maken. Onder meer minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), aartsbisschop Wim Eijk, rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen stonden op het plein in het Vaticaan.
De paus noemde Titus Brandsma als eerste nieuwe heilige in een groep van tien religieuzen die zondag heilig zijn verklaard. Brandsma was al sinds 1985 zalig. "Na langdurig onderzoek en veelvuldig overleg met de bisschoppen", aldus de paus, is recent besloten dat hij heilig kon worden. Daarvoor was nodig dat deskundigen van het Vaticaan erkenden dat Brandsma een wonder had verricht. De Amerikaanse pater Michael Driscoll zou genezen zijn van onbehandelbare kanker door Brandsma aan te smeken. Driscoll was zelf zondag ook in Rome.
Na de canonisatie, zoals een heiligverklaring officieel heet, is wierook bij de relieken van de nieuwe heiligen geplaatst op een met bloemen versierde standaard op het bordes naast de zetel van de paus. Het reliek van de heilige Titus is een stukje van een pij die hij heeft gedragen.
Verzet tegen naziregime
Minister Hoekstra laat op Twitter weten dat hij "vereerd" is dat hij aanwezig mocht zijn bij de heiligverklaring. "Zijn religieuze rol, verzet tegen het naziregime en inzet voor de vrijheid van meningsuiting maken hem tot een wereldwijd icoon. Deze erkenning onderstreept zijn moed en menselijkheid", schrijft Hoekstra over Brandsma, met bijgevoegd een foto van de CDA-leider met de paus. Burgemeester Bruls noemde de ceremonie bij Omroep Gelderland indrukwekkend. "Een menigte die vol rust in de brandende zon luistert en meedoet in de mis..."
Pater karmeliet Titus Brandsma werd geboren als boerenzoon in Friesland. Hij besloot al heel jong om in te treden. De karmeliet werkte als journalist en als hoogleraar aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. Vanwege zijn openlijke verzet tegen het nationaal-socialisme pakten de Duitse bezetters de pater op in 1942. In datzelfde jaar stierf Brandsma aan ontberingen in concentratiekamp Dachau. Hij stond in de Tweede Wereldoorlog al bekend als verzetsheld.
Podcast
Paus Franciscus zei tijdens de eucharistieviering na de heiligverklaringen dat "heldendaden niet nodig zijn om heilig te worden. Het gaat om het heilig zijn in de kleine dingen in het gewone leven." De kerkvader stipte daarmee woorden van Titus Brandsma zelf aan. "Wij zijn niet geroepen om in het openbare leven leven grootse dingen opvallend te doen. Het is onze plicht gewone dingen op grootse wijze te doen", is een bekende uitspraak van de priester.
KRO-NCRV start zondag een podcast over de laatste maanden van het leven van Titus Brandsma. Acteur Huub Stapel vertolkt de rol van Brandsma. Volgende week zondag organiseren de bisschoppen een nationale dankviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Er verschijnen dit jaar een aantal boeken en documentaires over de nieuwe Nederlandse heilige.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
10 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
11 uur geleden