Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus verklaart pater karmeliet Titus Brandsma heilig

Paus verklaart pater karmeliet Titus Brandsma heilig

ROME (ANP) - Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) zondagmorgen heilig verklaard. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein. Bij het noemen van de naam van Brandsma als nieuwe heilige ging een gejuich op vanuit de groep Nederlanders die naar Rome reisde om de heiligverklaring mee te maken. Onder meer minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), aartsbisschop Wim Eijk, rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen stonden op het plein in het Vaticaan.

De paus noemde Titus Brandsma als eerste nieuwe heilige in een groep van tien religieuzen die zondag heilig zijn verklaard. Brandsma was al sinds 1985 zalig. "Na langdurig onderzoek en veelvuldig overleg met de bisschoppen", aldus de paus, is recent besloten dat hij heilig kon worden. Daarvoor was nodig dat deskundigen van het Vaticaan erkenden dat Brandsma een wonder had verricht. De Amerikaanse pater Michael Driscoll zou genezen zijn van onbehandelbare kanker door Brandsma aan te smeken. Driscoll was zelf zondag ook in Rome.

Na de canonisatie, zoals een heiligverklaring officieel heet, is wierook bij de relieken van de nieuwe heiligen geplaatst op een met bloemen versierde standaard op het bordes naast de zetel van de paus. Het reliek van de heilige Titus is een stukje van een pij die hij heeft gedragen.

Verzet tegen naziregime

Minister Hoekstra laat op Twitter weten dat hij "vereerd" is dat hij aanwezig mocht zijn bij de heiligverklaring. "Zijn religieuze rol, verzet tegen het naziregime en inzet voor de vrijheid van meningsuiting maken hem tot een wereldwijd icoon. Deze erkenning onderstreept zijn moed en menselijkheid", schrijft Hoekstra over Brandsma, met bijgevoegd een foto van de CDA-leider met de paus. Burgemeester Bruls noemde de ceremonie bij Omroep Gelderland indrukwekkend. "Een menigte die vol rust in de brandende zon luistert en meedoet in de mis..."

Pater karmeliet Titus Brandsma werd geboren als boerenzoon in Friesland. Hij besloot al heel jong om in te treden. De karmeliet werkte als journalist en als hoogleraar aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. Vanwege zijn openlijke verzet tegen het nationaal-socialisme pakten de Duitse bezetters de pater op in 1942. In datzelfde jaar stierf Brandsma aan ontberingen in concentratiekamp Dachau. Hij stond in de Tweede Wereldoorlog al bekend als verzetsheld.

Podcast

Paus Franciscus zei tijdens de eucharistieviering na de heiligverklaringen dat "heldendaden niet nodig zijn om heilig te worden. Het gaat om het heilig zijn in de kleine dingen in het gewone leven." De kerkvader stipte daarmee woorden van Titus Brandsma zelf aan. "Wij zijn niet geroepen om in het openbare leven leven grootse dingen opvallend te doen. Het is onze plicht gewone dingen op grootse wijze te doen", is een bekende uitspraak van de priester.

KRO-NCRV start zondag een podcast over de laatste maanden van het leven van Titus Brandsma. Acteur Huub Stapel vertolkt de rol van Brandsma. Volgende week zondag organiseren de bisschoppen een nationale dankviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Er verschijnen dit jaar een aantal boeken en documentaires over de nieuwe Nederlandse heilige.

Meer uit Binnenland

XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

16 minuten geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

18 minuten geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

28 minuten geleden
Verdachte Fries GHB-drama 'overtuigde zichzelf' van goed handelen

LEEUWARDEN (ANP) - Een 30-jarige vrouw die dood door schuld wordt verweten in een fataal GHB-drama in Heerenveen vindt achteraf dat ze de situatie destijds verkeerd heeft ingeschat. Dit zei ze dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden. De 26-jarige Lisette Elzinga overleed in oktober 2021 nadat ze in een woning uit een flesje water met pure GHB had gedronken.

1 uur geleden
Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

3 uur geleden
Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag het voorarrest van een 53-jarige vrouw uit Sittard met drie maanden verlengd. De vrouw wordt ervan verdacht haar moeder bewust een te hoge dosis insuline te hebben toegediend, waardoor de bejaarde vrouw kwam te overlijden. Volgens het openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord.

3 uur geleden
Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

5 uur geleden