Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus roept op tot schrappen schuld van getroffen arme landen

Paus roept op tot schrappen schuld van getroffen arme landen

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft in zijn traditionele paasboodschap opgeroepen de schulden van de armste landen te verlichten of kwijt te schelden naar aanleiding van de crisis die het coronavirus wereldwijd veroorzaakt heeft. De paus richtte zich vanuit de vrijwel lege Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan via een livestream tot de wereld voor zijn zegening 'urbi et orbi' aan alle rooms-katholieke gelovigen.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk riep zondag ook op tot een "onmiddellijk" staakt-het-vuren in mondiale conflicten en drong er bij Europese landen op aan "solidariteit" te tonen in het licht van de coronaviruspandemie die wereldwijd meer dan 109.000 levens heeft geëist.

De paus drong er bij de wereldleiders op aan hun politieke strijd opzij te zetten en hun legers terug te roepen tijdens deze wereldwijde gezondheidsnoodsituatie van een omvang die in 100 jaar niet is gezien. "Dit is geen tijd voor verdeeldheid", zei Franciscus.

Verlaten

Hij bepleitte ook een versoepeling van de verlammende economische sancties tegen bepaalde landen, een mogelijke verwijzing naar het door de pandemie zwaar getroffen Iran. Internationale sancties maken het de landen waaraan ze zijn opgelegd moeilijk hun burgers voldoende steun te verlenen, zei Franciscus.

Normaal zijn tienduizenden belangstellenden aanwezig als de paus spreekt vanaf een balkon van de Sint-Pietersbasiliek, maar door de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan waren het Sint-Pietersplein en de kerk uitgestorven. De paus gaf eind maart voor een verlaten Sint-Pietersplein al een buitengewone zegening urbi et orbi om de mensen op te roepen tot meer saamhorigheid in de coronacrisis. Hij sprak over een diepe duisternis die alles verlamt.

Urbi et orbi (voor de stad en de wereld) is de belangrijkste zegen van de katholieke kerk en wordt eigenlijk alleen uitgesproken met Kerstmis, Pasen en na een pauselijke verkiezing. Ook in het Vaticaan is het virus opgedoken bij acht mensen. Twee zijn er inmiddels genezen.

Meer uit Buitenland

Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

1 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

1 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

3 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

3 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

5 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

5 uur geleden
Rus die Spelen wilde 'destabiliseren' gelinkt aan FSB-eenheid

PARIJS (ANP) - De in Frankrijk aangehouden Rus die verdacht wordt van het plannen van "destabiliserende" activiteiten rond de Olympische Spelen, werkte aan een "grootschalig project" met "serieuze" gevolgen tijdens de komende weken van de Spelen. De opsporingsdiensten hebben daarvoor bewijs gevonden, melden Franse media.

5 uur geleden