Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus roept in nieuwe encycliek op tot meer solidariteit

Paus roept in nieuwe encycliek op tot meer solidariteit

ROME (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft in een nieuwe encycliek zijn visie op een betere politiek en een solidaire maatschappij na de coronapandemie gepresenteerd. De beginselverklaring, die het Vaticaan zondag naar buiten bracht, is getiteld "Fratelli tutti (Allen broeders) - Over de broederlijkheid en de sociale vriendschap". De leider van de Kerk van Rome keert zich daarin tegen vormen van "woest en agressief nationalisme".

Het is de derde pauselijke brief van de 83-jarige Franciscus. Zijn veelbesproken "Milieu-encycliek" dateert van vijf jaar geleden. De Argentijn ondertekende het nieuwe document aan de rooms-katholieke bisschoppen zaterdag in de Italiaanse pelgrimsstad Assisi.

"Tientallen jaren leek het dat de wereld van al die oorlogen en rampen had geleerd en zich langzaam in de richting van verschillende vormen van integratie bewoog", schrijft Franciscus in de encycliek, die zo'n 150 pagina's telt. Momenteel constateert hij echter dat het de verkeerde kant op gaat. "Er breken conflicten uit die niet van deze tijd zijn, die we dachten te hebben overwonnen. Onverbeterlijk, overdreven, woest en agressief nationalisme leeft weer op."

Als doel van deze encycliek stelde de paus dat hij "bij iedereen een wereldwijd streven naar broederlijkheid in het leven wil roepen". Hij verlangt meer gerechtigheid en ethiek in de politiek en onder de mensen. Franciscus noemde migranten en ouderen nadrukkelijk als groeperingen die niet mogen worden achtergesteld. Hij vindt ook dat er meer dialoog moet zijn tussen de verschillende religies.

De paus verwijst regelmatig naar een verklaring uit 2019 ('De broederschap van alle mensen - Voor een vreedzame samenleving in de wereld'), die hij nieuw leven wil inblazen. Franciscus zette daar vorig jaar met de groot-imam van Caïro, Ahmed al-Tayeb, zijn handtekening onder in Abu Dhabi. Hij herhaalde tevens dat het hem spijt dat de kerk zo laat de slavernij heeft veroordeeld en afstand heeft genomen van verschillende vormen van geweld.

Meer uit Buitenland

Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

2 uur geleden
Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

5 uur geleden
Media: Trump arriveert dag voor voorgeleiding in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump vliegt maandag vanuit zijn woonplaats in Florida naar New York, één dag voor zijn voorgeleiding in een rechtszaal in Manhattan. Hij zal maandagavond in zijn Trump Tower verblijven, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie. De voormalig president wordt dinsdagmiddag (lokale tijd) verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan.

6 uur geleden
Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

9 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

12 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

15 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

17 uur geleden