Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus roept in nieuwe encycliek op tot meer solidariteit

Paus roept in nieuwe encycliek op tot meer solidariteit

ROME (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft in een nieuwe encycliek zijn visie op een betere politiek en een solidaire maatschappij na de coronapandemie gepresenteerd. De beginselverklaring, die het Vaticaan zondag naar buiten bracht, is getiteld "Fratelli tutti (Allen broeders) - Over de broederlijkheid en de sociale vriendschap". De leider van de Kerk van Rome keert zich daarin tegen vormen van "woest en agressief nationalisme".

Het is de derde pauselijke brief van de 83-jarige Franciscus. Zijn veelbesproken "Milieu-encycliek" dateert van vijf jaar geleden. De Argentijn ondertekende het nieuwe document aan de rooms-katholieke bisschoppen zaterdag in de Italiaanse pelgrimsstad Assisi.

"Tientallen jaren leek het dat de wereld van al die oorlogen en rampen had geleerd en zich langzaam in de richting van verschillende vormen van integratie bewoog", schrijft Franciscus in de encycliek, die zo'n 150 pagina's telt. Momenteel constateert hij echter dat het de verkeerde kant op gaat. "Er breken conflicten uit die niet van deze tijd zijn, die we dachten te hebben overwonnen. Onverbeterlijk, overdreven, woest en agressief nationalisme leeft weer op."

Als doel van deze encycliek stelde de paus dat hij "bij iedereen een wereldwijd streven naar broederlijkheid in het leven wil roepen". Hij verlangt meer gerechtigheid en ethiek in de politiek en onder de mensen. Franciscus noemde migranten en ouderen nadrukkelijk als groeperingen die niet mogen worden achtergesteld. Hij vindt ook dat er meer dialoog moet zijn tussen de verschillende religies.

De paus verwijst regelmatig naar een verklaring uit 2019 ('De broederschap van alle mensen - Voor een vreedzame samenleving in de wereld'), die hij nieuw leven wil inblazen. Franciscus zette daar vorig jaar met de groot-imam van Caïro, Ahmed al-Tayeb, zijn handtekening onder in Abu Dhabi. Hij herhaalde tevens dat het hem spijt dat de kerk zo laat de slavernij heeft veroordeeld en afstand heeft genomen van verschillende vormen van geweld.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

4 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

6 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden