Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus roept in nieuwe encycliek op tot meer solidariteit

Paus roept in nieuwe encycliek op tot meer solidariteit

ROME (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft in een nieuwe encycliek zijn visie op een betere politiek en een solidaire maatschappij na de coronapandemie gepresenteerd. De beginselverklaring, die het Vaticaan zondag naar buiten bracht, is getiteld "Fratelli tutti (Allen broeders) - Over de broederlijkheid en de sociale vriendschap". De leider van de Kerk van Rome keert zich daarin tegen vormen van "woest en agressief nationalisme".

Het is de derde pauselijke brief van de 83-jarige Franciscus. Zijn veelbesproken "Milieu-encycliek" dateert van vijf jaar geleden. De Argentijn ondertekende het nieuwe document aan de rooms-katholieke bisschoppen zaterdag in de Italiaanse pelgrimsstad Assisi.

"Tientallen jaren leek het dat de wereld van al die oorlogen en rampen had geleerd en zich langzaam in de richting van verschillende vormen van integratie bewoog", schrijft Franciscus in de encycliek, die zo'n 150 pagina's telt. Momenteel constateert hij echter dat het de verkeerde kant op gaat. "Er breken conflicten uit die niet van deze tijd zijn, die we dachten te hebben overwonnen. Onverbeterlijk, overdreven, woest en agressief nationalisme leeft weer op."

Als doel van deze encycliek stelde de paus dat hij "bij iedereen een wereldwijd streven naar broederlijkheid in het leven wil roepen". Hij verlangt meer gerechtigheid en ethiek in de politiek en onder de mensen. Franciscus noemde migranten en ouderen nadrukkelijk als groeperingen die niet mogen worden achtergesteld. Hij vindt ook dat er meer dialoog moet zijn tussen de verschillende religies.

De paus verwijst regelmatig naar een verklaring uit 2019 ('De broederschap van alle mensen - Voor een vreedzame samenleving in de wereld'), die hij nieuw leven wil inblazen. Franciscus zette daar vorig jaar met de groot-imam van Caïro, Ahmed al-Tayeb, zijn handtekening onder in Abu Dhabi. Hij herhaalde tevens dat het hem spijt dat de kerk zo laat de slavernij heeft veroordeeld en afstand heeft genomen van verschillende vormen van geweld.

Meer uit Buitenland

Zware overstromingen dreigen in Chinese provincie Guangdong

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - In de Chinese provincie Guangdong dreigen grote rivieren na dagenlange regenval uit hun oevers te treden. De regering waarschuwt voor gevaarlijke overstromingen en neemt maatregelen om de meer dan 127 miljoen inwoners te beschermen.

11 minuten geleden
ISW: Oekraïne profiteert pas over enkele weken van steun VS

KYIV (ANP) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra steun die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.

50 minuten geleden
Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

HEBRON (ANP/AFP/DPA) - Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om de Israëliërs aan te vallen.

2 uur geleden
Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

4 uur geleden
Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

5 uur geleden
Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

10 uur geleden
Israël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

TEL AVIV (ANP) - Israël roept zondag de ambassadeurs op het matje van landen die donderdag in de VN-Veiligheidsraad voor een volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap stemden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeurs zijn opgeroepen voor een "protestgesprek", waarin Israël zijn ongenoegen wil uiten.

12 uur geleden