Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus over oorlog in Oekraïne: barbaars en godonterend

Paus over oorlog in Oekraïne: barbaars en godonterend

ROME (ANP/DPA/AFP) - De paus heeft het angelusgebed opnieuw aangegrepen om te appelleren tegen de oorlog in Oekraïne. Hij noemde ten overstaan van de gelovigen op het Sint-Pietersplein het conflict zondag "barbaars en godonterend". Volgens Franciscus doden broeders elkaar zonder elkaar überhaupt te zien, terwijl kinderen zwaar getraumatiseerd raken. "Oorlog verwoest niet alleen het heden maar ook de toekomst van de samenleving."

De leider van de kerk van Rome benadrukte dat er geen sprake kan zijn van een winnaar. "Elke oorlog is een nederlaag voor ons allen. Oorlog mag nooit gezien worden als iets onvermijdelijks, we mogen er nooit gewend aan raken. De hele wereld moet lering trekken uit zulke conflicten en de gevolgen ervan. Als we dat thema laten liggen dan maken we ons allen schuldig."

Al sinds het begin van de gewelddadigheden in Oekraïne roept Franciscus op tot herstel van de vrede. Het Vaticaan is bereid te bemiddelen. Om de deur daarvoor open te houden heeft hij Rusland tot dusver niet aangemerkt als agressor. Vrijdag bad hij voor beide partijen om bijzondere bijstand van de Maagd Maria, de moeder van God.

Meer uit Buitenland

Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

4 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

5 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

5 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

7 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

11 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

12 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

12 uur geleden