Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus: ook dader seksueel misbruik is kind van God

Paus: ook dader seksueel misbruik is kind van God

ROME (ANP/RTR) - Mensen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik moeten gestraft worden, maar verdienen ook christelijke liefde. Dat zei paus Franciscus volgens het Italiaanse blad La Civiltà Cattolica tijdens een gesprek met jezuïeten in Hongarije.

Franciscus reageerde tijdens het bezoek van eind april op een vraag van een jezuïet. Die vroeg hoe het mogelijk is om vijanden lief te hebben als die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. De paus adviseerde om daders "te veroordelen, maar als een broeder". Hij noemde dat een manier om de "vijand lief te hebben".

"De misbruiker is een vijand. Dat voelen we allemaal, omdat we meeleven met het leed van de slachtoffers", verklaarde de paus volgens het blad. Hij zei dat zelfs bij een gesprek met een dader "walging" komt kijken. "Maar ook zij zijn kinderen van God. Ze verdienen het om gestraft te worden, maar ze hebben ook recht op geestelijke verzorging."

De kerkvorst erkende dat het moeilijk is om zijn advies in de praktijk te brengen, omdat misbruik grote gevolgen heeft voor de levens van slachtoffers. De katholieke kerk wordt al jaren achtervolgd door onthullingen over grote misbruikschandalen. Dat vormt een grote uitdaging voor de paus, die zich onder meer laat adviseren over preventie van misbruik.

Meer uit Buitenland

Grote nieuwszender Zuid-Afrika voorspelt verlies meerderheid ANC

KAAPSTAD (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNews Channel Africa voorspelt dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in de parlementsverkiezingen van woensdag de meerderheid in het parlement kwijt is geraakt. Na dertig jaar de politiek met een ruime parlementaire meerderheid te hebben gedomineerd, zou het ANC van 57,5 procent van de stemmen vijf jaar geleden terugvallen op ergens tussen de 40 en 45 procent van de stemmen nu.

2 minuten geleden
Klimaatdenktank: overheden verwachten te veel van verwijdering CO2

BERLIJN (ANP) - Veel landen vertrouwen in hun klimaatplannen te veel op toekomstige mogelijkheden om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daarmee brengen ze het veiligstellen van het belangrijkste doel, de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden houden, in gevaar. Die conclusie trekt de wetenschappelijke denktank Climate Action Tracker (CAT) na een analyse van het klimaatbeleid van grote uitstoters, waaronder de VS, China en de Europese Unie.

22 minuten geleden
Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten" na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. "Democratie is geen misdaad", aldus de mensenrechtenorganisatie.

2 uur geleden
Eerste verkiezingsresultaten Zuid-Afrika: geen meerderheid ANC

KAAPSTAD (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse regeringspartij lijkt volgens de eerste verkiezingsresultaten de meerderheid in het parlement te verliezen, maar wel de grootste partij te blijven. Een tiende van de stemmen is geteld en daaruit blijkt dat het ANC vooralsnog 41,77 procent van de stemmen heeft gekregen.

3 uur geleden
Xi betuigt steun aan Palestijnen en belooft extra donatie UNRWA

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft in een toespraak voor het Chinees-Arabische Samenwerkingsforum in Beijing verschillende toezeggingen gedaan aan de Palestijnse zaak. Zo beloofde hij een extra donatie van 3 miljoen dollar aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA en Chinese steun bij de wederopbouw van Gaza.

5 uur geleden
14 prodemocratische activisten Hongkong schuldig aan subversie

HONGKONG (ANP/AFP) - Een Hongkongse rechtbank heeft veertien mensen schuldig bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten", twee anderen werden vrijgesproken. De zestien verdachten waren onder meer als activisten, juristen en raadsleden actief in de prodemocratische oppositie die in 2020 een volledige democratie nastreefde. De schuldigen krijgen naar verwachting nog dit jaar hun straf te horen.

5 uur geleden
Verloren gewaande gitaar John Lennon brengt 2,7 miljoen euro op

NEW YORK (ANP) - Een gitaar van John Lennon, die lange tijd als verloren was beschouwd voordat hij op een zolder werd aangetroffen, is in New York geveild voor 2,9 miljoen dollar (zo'n 2,7 miljoen euro). Daarmee is het de duurste Beatles-gitaar ooit geveild. Dat heeft veilinghuis Julien's bekendgemaakt.

8 uur geleden